Znanstveniki in strokovnjaki za prehrano so razkrili, katerih živil pred kuhanjem ne smemo umivati.

Zdravniki zagotavljajo, da za čiščenje sadja in zelenjave ni treba uporabljati dodatnih sredstev, zlasti mila ali gela, jajca pa je bolje oprati s posebno raztopino.

Katerih izdelkov ne smete prati / foto depositphotos.com

Mnogi smo navajeni, da pred uporabo določenih izdelkov le-te operemo s hladno ali toplo vodo. Toda, kot se je izkazalo, to ni povsem pravilno.

Znanstveniki in strokovnjaki za prehrano pravijo, da bolje ko operemo sadje in zelenjavo, večja je verjetnost, da se izognemo črevesnim boleznim. Tukaj pa je še nekaj drugih živil, ki jih ni treba temeljito očistiti.

Predlagamo vam, da si preberete več o tem, katerih živil pred kuhanjem ne smete umivati.

Ali lahko meso operemo pred kuhanjem

Mesa, zlasti piščanca, pred kuhanjem ni treba oprati. Kaj se zgodi, če piščanca pred kuhanjem ne operete? Po mnenju strokovnjakov to večkrat poveča verjetnost zastrupitve, saj se bakterije na površini piščanca razširijo na vse površine, ki jih uporabljate za obdelavo mesa – umivalnik, desko za rezanje, nož itd.

Vse bakterije pa uničimo tako, da piščanca kuhamo pri visokih temperaturah. Če vas torej kdo vpraša, ali morate piščanca pred peko umiti, odgovorite, da nikakor ne!

Zakaj sadja, zelenjave, rok in pribora ne smete umivati z vodo

Druga kategorija živil, ki jih ni treba umivati z vodo, je zelena zelenjava. Torej špinača, brokoli, solata, peteršilj, koper, rukola in druga zelenjava, ki jo kupite v supermarketu – že oprana. Na embalaži takšnega zelenja mora biti to posebej označeno. Zaradi večkratnega pranja doma lahko ti izdelki postanejo uveli in manj okusni.

Vendar bodite previdni: to pravilo ne velja za zelenjavo, ki ste jo kupili na tržnici!

Sadje in zelenjavo, kupljeno v supermarketu in na tržnici, je treba nujno oprati. Navsezadnje preprost vizni pregled ni dovolj, da bi se prepričali, da je živilo čisto.

Še eno vprašanje: ali lahko zelenjavo operete z milom in vodo? Upoštevajte, da lahko večino živil preprosto temeljito sperete pod tekočo vodo – to bo dovolj, da se znebite bakterij.

Zdravniki zagotavljajo, da za čiščenje sadja in zelenjave ni treba uporabljati mila ali gela, saj lahko kemikalije, ki jih vsebujejo, ostanejo na površini in pridejo v človeško telo, kar lahko povzroči alergijske reakcije ali zastrupitev.

Tudi če ste kupili močno umazane pridelke, vam svetujemo, da jih operete v hladni vodi s krtačko ali gobo.

Strokovnjaki povedali, kako umivati jajca / foto blog.viva.org.plStrokovnjaki povedali, kako umiti jajca / foto blog.viva.org.pl

Ali je treba jajca pred kuhanjem oprati

Jajca so še en izdelek, ki ga gostiteljice pogosto rade operejo. Vendar ne vedo vsi, zakaj jajc pred kuhanjem ne smemo umivati in kako jih pravilno umivati doma.

Izkazalo se je, da so kokošja jajca prekrita z malo opaznim filmom, ki ščiti rumenjak in beljak pred bakterijami. Če jajce operemo, lahko bakterije prodrejo skozi lupino.

Toda ali morate umivati podeželska jajca? Če pa se vam zgodi, da imate zelo umazana jajca, vam predlagamo, da se pozanimate, kako pravilno oprati kokošja jajca od iztrebkov in s čim lahko operete kokošja jajca.

V profesionalni kuhinji je običajno, da se jajca operejo s posebno raztopino. Z njo boste brez napora in pritiska odstranili vse škodljive mikroorganizme.

Nato se pojavijo druga vprašanja: kako dolgo lahko hranite oprana jajca, ali lahko oprana jajca shranjujete? Po mnenju strokovnjakov se oprana jajca hranijo v glavnem prostoru hladilnika, ne v vratih, največ 12 dni. Najbolje jih je shranjevati v odprti posodi ali v originalni embalaži.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc