Predstavljamo vam, kako pravilno shranjevati sir, da se ne bi zastarel in pokvaril.
Kako shraniti sir / foto depositphotos.com
Kupimo trdi sir, ga zavijemo v vrečko – in v hladilnik. In čez nekaj časa je sir že s plesnijo – le da, žal, ni plemenit in je nevaren za zdravje. Se vam ta sitija zdi znana? Nekaj življenjskih napotkov iz Moje-a vam bo pomagalo zaščititi sir pred plesnijo in izsušitvijo ter ohraniti okus in aromo sira.
Prej smo vam povedali, kako shraniti vino v prazni steklenici – 3 načini.
Kje shraniti sir, da se ne pokvari
Sir lahko shranite na več mestih. Njihov glavni pogoj sta primerna temperatura in vlažnost.
V hladilniku
Idealna temperatura za shranjevanje sira je 0-8 °C. Za to je idealen srednji del hladilnika. Dobra izbira je tudi pladenj za shranjevanje sadja in zelenjave. Glavna stvar je, da sir pravilno zapakiramo, da ga zaščitimo pred odvečno vlago in tujimi vonjavami.
Rok trajanja sira v hladilniku je odvisen od vrste – v povprečju od dveh tednov do enega meseca.
Nasvet: sir vzemite iz hladilnika vsaj 30 minut pred serviranjem.
Shramba
V sodobnih stanovanjih komajda najdete shrambo, v zasebnih hišah pa je. V njej ni ogrevanja in oken, zato je temperatura v shrambi tako v topli sezoni kot pozimi nekaj stopinj pod sobno temperaturo. Zato je kot nalašč za shranjevanje sira.
Klet
Tudi v kleti je hladno in vlažno, podobno kot v hladilniku, zato lahko v njej varno shranjujete sir.
Pri sobni temperaturi
Če nimate hladilnika, kleti ali shrambe, lahko sir pri sobni temperaturi hranite teden dni. V ta namen ga je priporočljivo postaviti v suh in temen prostor brez neposredne sončne svetlobe.
Ali lahko sir shranjujemo v zamrzovalniku – prednosti in slabosti
O tem, ali je zamrzovalnik primeren za shranjevanje sira, se veliko razpravlja. Ta način shranjevanja ni priporočljiv za mehke in kremaste sire. Če pa je trdi sir namenjen za kuhanje in ne za serviranje, se v zamrzovalniku dobro ohrani do tri mesece.
Dejstvo je, da zamrzovalnik ne vpliva na zdravstvene koristi sira, vpliva pa na njegovo strukturo in kakovost. Ko sir zamrznemo, se v njem oblikujejo majhni ledeni kristali, ki porušijo njegovo strukturo. Sir lahko zato postane drobljiv ali mokast in izgubi nekaj svojega okusa.
Če želite zamrzniti sir, ga morate zaviti v papir, na primer v pergament, in ga položiti v nepredušno vrečko. Sir odtalite v hladilniku, da bo ponovno pridobil vlago.
Sir lahko zamrznete tudi v rezinah in ne v celih kosih, jih pokrijete s pergamentom in položite v posodo. Ali pa sir naribajte in ga zamrznite v vrečki z zadrgo.
Kako shranjevati sir v hladilniku, da se ne pokvari – prava embalaža za sir
Glavno pravilo pri shranjevanju vseh vrst sira je, da mora sir “dihati”. Zato zrakotesni materiali niso primerni za shranjevanje sira. Ugotovimo, v kaj lahko zavijemo sir, da ne bo plesnel in se izsušil.
Pergamentni papir
Najlažje je sir zaviti v pergamentni ali voščeni papir. Tako se zagotovi normalno kroženje ogljikovega dioksida, sir pa bo dihal in zorel.
Papir za sir
V specializiranih trgovinah s sirom je sir zavit v papir za sir. Sestavljen je iz dveh plasti: tanke folije na notranji strani, ki preprečuje izsušitev sira in mu omogoča dihanje, ter močne zaščitne plasti na zunanji strani. Sir je najbolje shranjevati v tem papirju tudi doma.
Preberite si tudi: “S sirnimi izdelki se lahko ukvarjate tudi v tujini:
Folija
Folija je primerna tudi za shranjevanje trdih in poltrdih sirov – sir bo tako ohranil svoje lastnosti. Za sire s plesnijo je folija edina možnost.
Steklena posoda
Mehke ali sveže sire je najbolje shranjevati v neprepustnih posodah, kot sta steklo ali porcelan.
Ali in kako shranjevati sir v celofanski vrečki
Kot smo že povedali – sir mora “dihati”. Če je tesno zavit v celofansko vrečko ali folijo za živila, bo sir dobil oster vonj po plastiki. Poleg tega vrečka in folija zadržujeta vlago, kar spodbuja rast plesni na površini sira.
Zato sir najprej zapakirajte v papir, nato pa ga lahko ohlapno zavijete v plastično folijo ali položite v celofansko vrečko.
Kako ohraniti sir brez plesni – nasveti in triki
Obstaja nekaj preizkušenih načinov, kako ohraniti okus in aromo sira dlje časa in se izogniti plesni.
- S trdih sirov ne režite skorje. Čeprav ni užitna, ščiti sir med shranjevanjem v hladilniku in ohranja njegov okus.
- Sir premažite s tanko plastjo rastlinskega olja. – To bo delovalo kot ovira. Če se na siru začne pojavljati plesen, se bo to zgodilo na olju in ne na siru samem. Če jo želite odstraniti, preprosto obrišite sir s papirnato brisačo in sperite s toplo vodo.
- Na sir položite nekaj kock rafiniranega sladkorja. Sladkor pomaga uravnavati ozračje v posodi, zato sir ostane dlje časa svež.
Če se sladkor nenadoma začne topiti, vzemite sir iz posode, ga ponovno zavijte v nov papir in ga z novimi kockami sladkorja vstavite nazaj.
Ali morate sir zavreči, če je na njem plesen?
Bela in modra plesen na siru je običajna plesen, značilna za sire za gurmane. Če ste kupili trdi sir in se je na njem pojavila “nekulturna” plesen, morate prizadeto območje čim bolj odrezati.
Pri svežih in mehkih sirih pa nezaželena plesen hitro prodre v sir – bolje jih je za vedno zavreči.
Kako dolgo lahko skladiščimo sir – časovne omejitve
Rok trajanja sira je odvisen od vrste sira – trši kot je sir, dlje se bo obdržal.
- Trdi siri (npr. parmezan, grana padano), ki se lahko skladiščijo 1,5 meseca, saj izgubijo najmanj vlage.
Celotni siri, kot so ti, se hranijo dlje kot narezani ali naribani siri.
- Poltrdi in polmehki siri (cheddar, gouda) – hranite od 2 do 4 tedne.
- Mehki siri in siri v slanici (gorgonzola, brie, feta) – vsebujejo več vlage kot trdi siri, zato ne bodo dolgo sveži.
Takšen sir lahko hranite približno 2 tedna.