Zelo okusna splošna svinjska mast: kako izbrati na trgu + recept kuharja

Izvedite, zakaj velja salama General’s lard za najokusnejšo in kako se na tržnici ne zmotiti.

Zakaj se mast imenuje Generalova mast / kolaž Moje, foto: depositphotos.com, posnetek zaslona Instagrama

Splošna mast je ime za določen del svinjskega trupa, obstajata 2 različici o izvoru. Prva je, da so si v preteklosti zaradi visoke cene takšno svinjsko mast lahko privoščili le ljudje višjega stanu, med njimi tudi generali, druga pa, da ima sama mast plasti, podobne generalskim epoletam.

Kako se izdeluje generalska mast – pomembna skrivnost

Kmetje pravijo, da je pomembno, da se Splošna mast prepozna že ob nakupu, sicer doma ne boste dobili okusnega izdelka. Po razrezu trupa, ki tehta približno 100 kg svinjske masti, se praviloma izloči le 5-6 kg svinjske masti.

Ne pozabite, katera je najbolj okusna svinjska mast na trgu in na kaj morate biti pozorni pri nakupu:

  • mehko, svetlo obarvano svinjsko mast – od prašiča, ki se redi na kmetiji z domačo krmo;
  • koža je prav tako mehka in elastična, rjave barve (zaradi prežganja mesa s slamo);
  • kosi so odrezani s hrbta prašiča, kar je razlog za majhno količino in visoko ceno svinjske masti.

Če na trgu vidite rumenkasto obarvano svinjsko mast s trdo kožo in izdelek nima okusa po slamici, vam verjetno prodajajo dele trupa merjasca, ki niso bili pravilno predelani.

Kako pripraviti splošno svinjsko mast – recept

Ko kupite dober kos svinjske masti, jo lahko skuhate doma in si privoščite čudovit prigrizek. Povedali vam bomo, kako korak za korakom posolimo generalovo mast – recept ukrajinskega kuharskega mojstra Volodymyrja Yaroslavskega:

  • Slanina – 1 kg;
  • gorčica – 60-70 g;
  • mleti črni poper;
  • mleti začimbni koreni;
  • česen – 40-50 g;
  • lovorjev list – 5-6 kosov;
  • sol;
  • folija;
  • dimljena paprika;
  • sojina omaka.

S tem receptom si zapomnite, kako pripraviti splošno mast.

Običajno se mast prodaja že soljena. Zato kuhar priporoča, da jo 4-6 ur namakate v vodi s soljo (25 g soli na 1 liter vode). Nato mast vzemite iz vode in jo osušite z brisačo. Slanino natrite z močno gorčico, mletim poprom in strtim česnom. Dodajte mleto papriko in sojino omako.

Slanino prepognite na pol s kožo na zunanji strani, vanjo položite lovorjev list in jo pustite marinirati 4-6 ur. Zavijte jo v folijo in jo za 40 minut pošljite v pečico, ogreto na 190 stopinj. Odvijemo folijo in preverimo, ali je koža porjavela. Če ni dovolj zapečena, pustite svinjsko mast še 10-12 minut na 200 stopinjah Celzija.

Preberi tudi:

Če ga vzamete ven, ga lahko jeste še vročega. S črnim kruhom in hrenom je neverjetnega okusa!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc