Zdravnik je povedal, ali lahko jeste marmelado, če iz nje odstranite plesen: odgovor je bil presenetljiv

Nekateri ljudje lahko odstranijo plesen iz marmelade, skuhajo jagode in jih pojedo.

Ali je mogoče prekuhati marmelado s plesnijo – mnenje nutricionista / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Tudi najbolj izkušene gospodinje imajo neuspešne različice konzerviranja. Na primer eksplodirajo kozarci s praznimi prostori ali pa se po določenem času skladiščenja izkaže, da je marmelada s plesnijo – kaj storiti v tem primeru, ne vedo vsi.

Nutricionistka Alena Yudina je v komentarju za Moje povedala, kaj je nevarna takšna plesen in kaj storiti z marmelado.

Zakaj se v kozarcih z marmelado pojavi plesen – razlogi

Bela, rumena ali zelena plesen na marmeladi je gliva, ki okuži vaše izdelke. Kolonije potrebujejo vlago in kisik, da se lahko hitro razmnožujejo. To pomeni, da če kozarec z marmelado ni tesno zaprt – bodite pripravljeni na pojav plesni. Pojavi se lahko tudi zaradi drugih okoliščin:

  • ste uporabili mokre jagode;
  • v marmelado ste dodali premalo sladkorja;
  • marmelada je bila shranjena v vlažnem in vlažnem prostoru;
  • marmelada ni bila kuhana dovolj dolgo in ni prepojila sladkorja;
  • med kozarcem in pokrovom je bilo preveč zraka.

Plesen lahko povzročijo tudi visoka vlažnost v kuhinji v času kuhanja marmelade. Da bi to preprečili, je bolje, da marmelado izdelujete na suh in sončen dan. V kozarce nalijte le vročo marmelado, ki se še ni ohladila. Če želite izdelek dodatno zaščititi – okoli vratu ovijte pergamentni papir in šele nato zavijte pokrovčke.

Zakaj ne smete jesti marmelade s plesnijo

Nutricionistka Alyona Yudina je ekskluzivno za Moje povedala, v čem je nevarnost plesni na marmeladi. Strokovnjakinja meni, da so tako bele kot zelene plesni škodljive za telo, saj gre za različne vrste glivic, ki vsebujejo toksine.

Ali lahko plesen odstranimo in jo pojemo? Ne, gliva lahko “poganja” po vsem kozarcu, tudi če z žlico odstranite zgornjo belo ali zeleno plast. Človeško oko ne more videti, kaj se dogaja v posodi, lahko pa čuti – če je vonj in okus po plesni, je treba takšno marmelado zavreči in je nikakor ni mogoče jesti.

Yudina opozarja:

Če zaužijete marmelado s plesnijo, lahko najprej pride do alergijskih reakcij, nato pa tudi do zastrupitve in driske.

Strokovnjak za prehrano svetuje, da se “oživite” tako, da popijete zdravilo, ki se bori proti strupom, na primer “Atoxyl” ali “Enterosgel”, če ste že zaužili marmelado s plesnijo. Alternativno lahko uporabite tudi aktivno oglje.

Ali je mogoče marmelado s plesnijo prekuhati?

Nekateri ljudje menijo, da ni nič narobe, če sladkarije izpostavljamo visokim temperaturam in toplotni obdelavi. Lahko jih razumemo – izdelek je škoda zavreči, zato želimo marmelado s plesnijo pravilno skuhati in jo pojesti. Yudina priznava, da sama zase ne bi storila česa takega. Če je oseba odstranila plesen, poskusila marmelado in ni začutila okusa po zastarelem izdelku, potem lahko poskusite prekuhati. V tem primeru je pomembno vedeti, kako prekuhavati marmelado s plesnijo, da bi natančno “ubili” vse nevarne glive. To možnost svetuje tudi strokovnjak za prehrano:

Dodajte 200-300 gramov sladkorja, zavrite, da nastane pena, ki jo nato poberite in zavrzite. Preostanek izdelka lahko pojemo.

Pomembna točka: marmelado lahko poskusite shraniti le, če plast plesni ne presega 2 cm. Če je po odstranitvi plesni še vedno prisoten vonj ali okus – gliva je do dna prizadela konzerviranje in temu izdelku ni mogoče pomagati.

Strokovnjak je povedal tudi, ali je mogoče marmelado s kalupom uporabiti za peko ali izdelavo bograča. Yudina meni, da je to sprejemljivo, vendar le, če po odstranitvi plesni in kuhanju marmelada nima okusa ali vonja po glivicah. Strogo prepovedano je izdelek s plesnijo katere koli barve dati kot preliv ali v juho – zelo verjetno je, da bo izdelek sčasoma postal strupen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc