Ni vsa svinjska mast enako koristna – povemo vam, kateremu izdelku se je bolje odpovedati, da si ne bi “prislužili” zdravstvenih težav.
Katera mast je najbolj škodljiva / foto depositphotos.com
Slanina je priljubljen lokalni izdelek, ki je v skoraj vsakem hladilniku. Dobro nasiti, lahko jo hranimo več let in po mnenju strokovnjakov za prehrano – svinjska mast je zelo koristna. Vendar pa niso vsi takšni. Moje je izvedel, kakšno vrsto svinjske masti in kdo jo lahko brez strahu uživa ter katera vrsta je, nasprotno, zdravju škodljiva.
Slanina je plast maščobe, ki vsebuje vitamine, polinenasičene maščobne kisline, antioksidante in je bogata s selenom. Koristi svinjske masti je težko preceniti: krepi odpornost, upira se raku, varuje žile pred aterosklerozo, izboljšuje presnovo in ima dobre žolčne lastnosti. Vendar se je izkazalo, da ni vsa svinjska mast enako koristna.
Kaj je škodljiva svinjska mast
Obstajajo različne vrste svinjske masti: surova soljena, dimljena, kuhana in ocvrta. Med vsemi je za uživanje koristna le surova soljena svinjska mast – po soljenju praktično ne izgubi svojih uporabnih lastnosti.
Preberite si tudi: “Slanina iz slanine, ki jo je treba prebaviti, je primerna za uporabo v gospodinjstvu:
Pri vrenju koristne snovi preprosto “zapustijo” svinjsko mast. Najbolj škodljiva sta prekajena in ocvrta svinjska mast.. Pri takšni predelavi v izdelku nastajajo zdravju škodljivi kancerogeni, z zlorabo pa si lahko “prislužite” pankreatitis, holecistitis, žolčne kamne in visok holesterol v krvi. Zato zdravniki svetujejo, da se ocvrti in prekajeni svinjski masti odpoveste ali pa se z njo vsaj ne obremenjujte. Vendar pa vsi ne morejo jesti surove soljene svinjske masti.
Kakšna je nevarnost surove slanine in kdo je ne sme jesti
Tudi surova, vendar soljena svinjska mast je lahko nevarna za zdravje nekaterih ljudi. Zdravniki ne priporočajo njenega uživanja:
- zaradi bolezni jeter;
- z boleznijo ledvic;
- z žolčno kamnino;
- za pankreatitis;
- za holecistitis;
- pri motnjah presnove lipidov;
- ljudje s prekomerno telesno težo – lahko se uporablja le po individnem posvetu z dietetikom.
Zdravniki tudi opozarjajo, da ne smete jesti stare rumene masti – lahko vsebuje rakotvorne snovi in telesu škodljive toksine.
Najbolj uporabna je nesoljena surova svinjska mast. Uživamo jo lahko vsak dan, vendar v razumnih mejah – 20-25 g, kar je 1-2 kosa.
Pred tem smo vam podrobno povedali, zakaj želite jesti svinjsko mast in kakšne so njene prednosti.