Povedali vam bomo, katero vrsto mleka lahko razkuhate, ne da bi škodovali vašemu zdravju.
Kuhano mleko je lahko koristno / foto depositphotos.com
Mnogi ljudje menijo, da mleka ne smemo kuhati – sicer izdelek izgubi svoje uporabne lastnosti in postane “mrtev”. Zdravniki se s tem mnenjem ne strinjajo, saj postopek pasterizacije mleka ni zaman. Moje je preveril, ali je mogoče piti surovo pasterizirano mleko in ali ga je treba dodatno prekuhati.
Zakaj prekuhavati mleko – glavni razlogi
Mlečni izdelek izpod krave ima v svoji sestavi veliko število vitaminov in snovi, ki jih človek potrebuje. To so mlečne beljakovine, kalcij, vitamini, mikro- in makroelementi ter še veliko več. Kljub vsej tej čudežni sestavi mleko ni tako neškodljivo, lahko v njem najdete:
- antibiotike (če jih je krava dobila);
- mlečnokislinske bakterije (ki povzročajo hitro kisanje proizvoda);
- patogeni mikroorganizmi (navsezadnje krava ne more biti popolna).
Vse te tri sestavine pri visokih temperaturah odmrejo, zato kuhano mleko ni mrtva nekoristna tekočina, temveč povsem običajen izdelek. Tudi če mleka niste kupili od čudne babice, ampak ste kupili dober izdelek v zaupanja vredni trgovini, lahko brez prekuhavanja pijete le ultra pasterizirano mleko – vse druge vrste pasterizacije ne dajejo 100-odstotnega jamstva.
Ali morate pasterizirano mleko za dojenčka ali odraslega prekuhavati
Kot smo že ugotovili, se med kuhanjem iz vašega najljubšega izdelka odstranijo vse nepotrebne bakterije. Hkrati pa ostanejo koristne snovi:
- kalcij;
- elementi v sledovih in vitamini;
- mlečne beljakovine;
- maščobe.
Z drugimi besedami, z dodatno toplotno obdelavo mleka ne izgubimo ničesar, temveč se le znebimo tistih snovi v njegovi sestavi, ki so lahko škodljive za zdravje.
Če ne razumete, ali lahko pijete pasterizirano mleko za otroke, upoštevajte, da otroško telo ni tako močno kot odraslo, zato ni vedno kos napadu bakterij. Bolje je, da se opogumite in mleko prekuhate – tako vaš otrok ne bo v nevarnosti.