Zanimiva dejstva o portovcu: kako pravilno piti žlahtno pijačo

Portovec, alkoholizirano portugalsko vino, je treba piti na poseben način, da se v celoti pokaže plemeniti okus pijače.

Kako pravilno piti portovec / foto depositphotos.com

Portovec je alkoholizirano vino s poreklom iz Portugalske, ki se posebej stara v sodih. Mlajše ko je portovec, nižja je njegova cena in preprostejša so pravila njegove uporabe. Moje vam bo povedal, kaj je posebnega pri tej pijači in kako jo pravilno piti, da bo njen okus čim boljši.

Kako pravilno piti portovec

Portovec, kot vsako vino, je treba na mizi postreči lahkotno. ohlajeno. Steklenice po odkuhavanju ni priporočljivo ponovno zamašiti, saj se s tem pokvari okus pijače.

Portsko vino nizka cenakategorije ima lahko oster vonj. Priporočljivo ga je ohladiti bolj kot druge sorte – tako se bosta močna aroma in okus pijače ublažila, pijača pa bo prijetnejša za pitje. Druge sorte je treba ohladiti na približno 15-18 °C.

Portovo vino se pije od kozarci kozarci v obliki tulipana, kozarec pa je napolnjen največ do polovice. Menijo, da ta oblika kozarcev najbolje poudari okus pijače.

Najboljši prigrizki za portovec – čokolada, sir s plesnijo, oreščki, suho sadje, pusto meso.

Zanimiva dejstva o portovcu

  • Portovec ima jakost približno 18-23°.
  • Ime alkohola izvira iz portugalskega mesta Porto, prek katerega se je pijača nekoč izvažala.
  • V skladu s predpisi Evropske unije se lahko kot “portovec” imenuje le pijača iz grozdja, ki raste v dolini reke Duero na Portugalskem.
  • Proces fermentacije traja le nekaj dni, nato pa se doda alkohol, da se fermentacija ustavi. Pijača se lahko stara do 40 let, čeprav se pogosteje prodaja pri 6 letih.
  • Portovec se morda zdi zavajajoče blag, vendar je lahko hitro opojen. Da bi se temu izognili, ga je treba piti v majhnih požirkih in prigrizniti.
  • Proizvajalci portovca so pri proizvodnji te pijače zelo natančni. Pomembna je celo država izvora hrasta, iz katerega so izdelani sodi za vino.
  • Čeprav je portovec draga in elitna pijača, so ga v sovjetskih letih pod tem imenom običajno prodajali kot poceni vino z dodanim sladkorjem in barvili.
  • Večina portovcev je rdečih vin, medtem ko bele sorte veljajo za zelo redke in drage. Za njih velja, da jih je treba bolj ohladiti.
  • Iz portovca lahko pripravite koktajl, tako da vinu dodate rezino pomaranče, vejico mete in led.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc