Povedali vam bomo, kaj storiti, če se hrana prilepi na litoželezno ponev, in kako “popraviti” ponev iz drugega materiala.
Hrana se lahko iz različnih razlogov prilepi na ponev / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Razveseliti svoje bližnje z okusno večerjo ali kosilom – naloga vsake dobre gostiteljice. Vendar pa včasih kuhinjska oprema odpove – jed se “prilepi” na ponev in načrti se sesujejo.
Moje je ugotovil, kaj storiti, če se hrana prilepi na ponev, in zakaj se to lahko zgodi.
Zakaj se hrana prilepi na ponev z nelepljivo površino – kaj storiti
Če opazite, da se hrana prijema na ponev z nelepljivo prevleko, je takšna sitija strašljiva, saj takšni pripomočki veljajo za najbolj zanesljive in vzdržljive.
Praviloma se hrana prilepi na ponev z nelepljivo prevleko le, če je prav ta prevleka poškodovana. To pomeni, da bo zaradi prisotnosti kakršnih koli prask, odlomkov ali razpok jed pokvarjena. Poleg tega številni proizvajalci priporočajo, da pri cvrtju na ponvi z neprijemljivo prevleko ne uporabljate olja, vendar je to napačen nasvet. Maščoba je potrebna, le da je je je treba naliti večkrat manj kot pri ponvah iz drugega materiala.
Zakaj se na jekleno ponev vse prijema – kaj storiti
Gostiteljice, ki imajo v svojem arzenalu takšne kuhinjske pripomočke, veljajo za prave profesionalke – na jeklo se prilepi skoraj vsaka hrana in precej težko je razumeti, kako pravilno cvreti, da se riba ne prilepi na ponev ali da meso ne pride prav.
Vendar obstaja majhen življenjski trik – jekleno ponev je treba dobro segreti in narediti tako, da je temperatura enaka na celotni površini ponve. Šele ko enakomerno porazdelite toploto, lahko ponev naoljite in začnete kuhati. Če boste kršili vsaj eno pravilo, boste morali hrano odstraniti s površine.
Zakaj se litoželezna ponev prijema – kaj storiti?
Litoželezne ponve so bile glavni adut vsake sovjetske gospodinje, poleg tega so zelo trpežne, zato jih uporabljamo še danes. Vendar vzdržljivost tega materiala ni postala panaceja in ženske so opazile, da se na ponev vse prijema – kaj storiti v tem primeru, ve le malo ljudi.
Preberi tudi: “V Sloveniji se je v zadnjih letih pojavilo veliko primerov, ko je bilo treba na ta način pripraviti in uporabiti izdelke za peko:
Skrivni življenjsko pomemben know-how, ki ga lahko uporabite v takem primeru, je, da v ponvi popražite sol, da se nič od hrane ne prilepi. Navodila so preprosta:
- Ponev temeljito operite in jo posušite;
- segrejte ponev na ognju;
- vlijte 3-4 žlice kuhinjske soli;
- Valjajte in mešajte, dokler se barva soli ne spremeni;
- na koncu odstranite sol in ponev namažite s sončničnim oljem.
Mimogrede, ista metoda “deluje” tudi z aluminijasto ponevjo, vendar je treba zadnji dve točki obrniti – kuhinjsko posodo najprej naoljite, nato pa jo posujte s soljo.
Kako poskrbeti, da se hrana ne prilepi na ponev – splošna pravila
Če ste se naveličali hrane, ki se prijema na ponev, in ste se odločili, da se je boste za vedno znebili, si zapomnite 2 preprosta trika, ki vam bosta pomagala hitro rešiti težavo, ne glede na material, iz katerega je narejeno vaše “delovno orodje”:
- pergament – razrežite na premer dna ponve, položite na površino, pokapajte z oljem in ocvrite hrano;
- jabolčni kis – nekaj kapljic nakapljajte na ponev, enakomerno segrejte, prilijte olje in začnite kuhati.
Kuharski mojstri svetujejo tudi, da hrano med kuhanjem mešate, da se napolni s kisikom in se nima časa “prilepiti” na dno ponve. Če je mogoče, pred začetkom kuhanja z živil (kosov rib ali mesa) odstranite odvečno vlago tako, da jih obrišete s papirnato brisačo, potem se zagotovo nobena sestavina jedi ne bo prilepila na ponev.