S tem trikom bodo vaše jedi veliko bolj okusne – riž pred kuhanjem preprosto prepražite.
Ali je mogoče riž ocvreti pred kuhanjem / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Riž je priljubljena priloga k mesu, ribam in zelenjavi. Malokdo ve, da ga je mogoče narediti še okusnejšega, če uporabimo en trik. Ugotovite, zakaj se riž pred kuhanjem prepraži in kako to vpliva na okus jedi.
Zakaj riž ocvremo pred kuhanjem
Riž pred kuhanjem ocvremo, da postane drobljiv. Med cvrtjem zrna postanejo dišeča in se dobro ločijo med seboj. Po kuhanju se takšen riž ne zlepi skupaj, kar je zelo pomembno pri kuhanju pilafa.
To pomeni, da ne smete cvreti zrn za kaše, zavitke in druge jedi, kjer potrebujete gost in lepljiv riž. Prav tako ne cvrite okroglozrnatih sort – ne bodo postale drobljive.
Kako ocvreti riž pred kuhanjem / foto depositphotos.com
Kako ocvreti riž za pilaf
Pred cvrtjem riža ne pozabite večkrat oprati. Nato ga prevrnite na cedilo in odcedite vso vodo. Segrejte ponev z nekaj žlicami olja in vanjo v enem sloju položite riževo kašo. Pražimo nekaj minut in redno mešamo. Zrna morajo postati suha in prozorna.
Nato riž prelijte z vrelo vodo ali ga prestavite v lonec z vrelo vodo. Kuhajte, dokler riž ni pripravljen (15-20 minut), in ga postrezite. Da bo kaša okusna, jo na samem začetku kuhanja posolite.
Ne pozabite, da ni univerzalnega navodila, kako pravilno ocvreti surov riž. Če želite, lahko kašo ocvrete brez olja ali z dodatkom rastlinskega praženja.