Zakaj namakati jetra v vodi: presenečeni boste, da tega niste vedeli

Povedali vam bomo, ali lahko jeste jetra, če so grenka, in kako se znebiti takšne težave.

Kakšna jetra niso grenka in kaj storiti, če ste kupili “napačna” – nasveti / foto depositphotos.com

Če želite pripraviti popolna jetra, morate pripraviti ta podprodukt. Ena najpogostejših težav je grenkoba. To ni nič skrivnostnega – jetra postanejo grenka, če so na njih žolč ali če z njih niso popolnoma odstranjene folije, vene in žile.

Prej smo vam povedali, kako pripraviti pašteto iz piščančjih jeter.

Kako odstraniti grenkobo iz piščančjih ali svinjskih jeter

Da jetra ne bi bila grenka in mehka, obstaja več odličnih možnosti. Izberete lahko tisto, ki vam bo ustrezala:

  • Najprej morate jetra razrezati na več kosov in jih vsaj 30 minut namakati v mleku.
  • Podprodukt potopite v sodo bikarbono, pustite stati eno uro in ga dobro sperite – tako se bo zmehčal.
  • Jetra zavijte v folijo za živila in jih rahlo udarite s kladivom.
  • Pred kuhanjem jih približno 15 minut kuhajte v osoljeni vodi.

Če ne želite biti prefinjeni, lahko jetra pred kuhanjem za eno uro namočite v hladno vodo ali jih skuhate v vreli vodi in pustite stati nekaj minut.

Kako odstraniti grenkobo iz kuhanih jeter

Če je končni izdelek še vedno grenak, ga ne hitite zavreči. Neprijeten okus lahko nevtralizirate tako, da jetra dušite nekoliko dlje in jim dodate smetano ali kislo smetano. Omaka bo prepojila jetra, nežen smetanov okus pa bo navaden izdelek spremenil v nežno jed.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc