Enostavna iznajdba, kako ocvreti jajca s hrustljavim robom, mehkim beljakom in tekočim rumenjakom.
Popolna umešana jajca na ponvi – vodni lifak / kolaž Moje, foto depositphotos.com
Veliko ljudi za zajtrk pripravi umešana jajca: v ponev ubijemo jajca, počakamo, da se strdijo – in pripravljeno je. Toda včasih v naglici nimate časa za “dežurstvo” in jed se izkaže bodisi s polnovrednim beljakom bodisi je rumenjak že skisan. Da bi to preprečile, izkušene gospodinje pred cvrtjem jajc (ali med postopkom) dodajo malo vode.
Kako speči jajca z vodo
Tukaj je opisano, kaj morate storiti in kako ta življenjski trik deluje:
- Segrejte ponev z oljem, razžvrkljajte jajca in počakajte, da se beljaki “strdijo” (morajo se začeti sesedati);
- čez rob ponve nalijte malo vode in jo pokrijte s pokrovom.
Na ta način jajca ne bodo več ocvrta, ampak kuhana na pari.
Obstaja še drugi način cvrtja jajc z vodo – v ponev morate naliti vodo in počakati, da zavre, nato pa vanjo ubijete jajca, ponev pokrijete s pokrovom in kuhate na nizki temperaturi. Mimogrede, ta način kuhanja (brez olja) odobravajo tudi strokovnjaki za prehrano.
Preberi tudi: “V primeru, da je v pečici na razkuhani maščobi, se lahko v tem primeru uporabi tudi olje:
Ko se na rumenjaku pojavi bela barva, je glazunja pripravljena.
Prej smo vam povedali, kako skuhati krompir v žaklju – v hladni ali vroči vodi.