Zakaj je treba moko presejati: ne le zato, da očistite

Zakaj morate moko za peko presejati in kaj se zgodi, če je ne presejate.

Ali je treba presejati moko za testo / kolaž Moje, foto depositphotos.com, pixabay.com

Ali je treba presejati moko za testo? Vsak pek ali slaščičar vam bo povedal – da. Toda v praksi gospodinje ta korak pogosto preskočijo – pravijo, da je moka iz trgovine čista, zato nima smisla. Vendar je smisel še vedno prisoten. Povedali vam bomo, zakaj morate moko presejati skozi sito, kdaj morate to storiti in kako jo presejati, če nimate sita.

Ali je obvezno presejati moko – kaj vam to da?

Bistvo presejanja je ločevanje tujih primesi iz moke. V preteklosti, ko so moko mleli na star način v mlinih, so lahko vanjo prišli veliki delci, kot so zrna. Da bi jih ločili od čiste moke, jo je bilo treba presejati. Zdaj je s tem nekoliko lažje, vendar kljub temu ostaja vprašanje – ali je treba presejati moko iz trgovine, ker je čista? Vsekakor je to potrebno. Vendar ne toliko zato, da bi izdelek očistili nečistoč, temveč zato, da bi ga nasičili s kisikom. Zaradi istega transporta se moka stisne, to pa vpliva na kakovost peciva. Da bo pecivo zračno in lahko, je treba moko temeljito presejati.

Kaj naredi presejana moka:

  • V njej ni ostankov in tujkov;
  • ga je lažje mešati – postane prožen in enostaven za obdelavo, nastane manj grudic;
  • izboljša se struktura testa – presejana moka se oksigenira, pecivo pa je bolj mehko in puhasto;
  • testo se bolje prilega presejani moki.

Presejanje tudi oživi zastarelo moko in jo pomaga ohraniti. Ali moram presejati polnozrnato moko? Da, vse moke je treba presejati, tudi polnozrnato moko.

Kaj če moke ne presejem? Na splošno ne bo nobene katastrofe, le testo morda ne bo prave konsistence, pecivo morda ne bo vzhajalo ali se ne bo dovolj speklo. Presejana moka namreč postane večja po prostornini, kar je običajno upoštevano v receptih. Če ste na primer leni in dodate nesejano moko (ne tako, kot je zapisano v receptu), boste na koncu dobili manj moke in tehnologija bo porušena.

Kako presejati moko

Preden presejete moko, bodite pozorni na recept: če piše, da je treba presejati 1 skodelico moke, to tudi storite, nato pa jo dodajte. Če pa piše, da je treba dodati 1 skodelico presejane moke, to pomeni, da je treba moko presejati in nato odmeriti skodelico.

Če so v receptu poleg moke še druge suhe sestavine – na primer soda, sredstvo za vzhajanje, sol, kakav, jih lahko presejemo skupaj z moko – tako bo suhi del izšel zračen in homogen.

Nasvet: moko za piškote dvakrat presejte – tako bo pecivo bolj zračno.

Moko lahko presejete na več načinov, poglejmo, kako.

Kako presejemo moko skozi sito

Običajno moko presejemo skozi sito – jekleno, plastično ali lasno sito, katerega povprečni premer je približno 20 cm. Zdaj so v prodaji tudi različne skodelice za presejanje, ki olajšajo ta postopek.

Klasični način presejanja moke je, da jo po delih dodajamo v sito in jo presejamo tako, da ga premikamo z ene strani na drugo ali trkamo po robu.

Kako presejete moko, če nimate sita? Uporabite lahko gazo: vzemite majhen kos gaze, ga prepognite v dva sloja in raztegnite čez globoko posodo. Na sredino dajte majhno količino moke in jo presejte po površini ter jo zgladite.

Kako presejati moko z metlico

Moko lahko presejete tudi z metlico ali vilicami, vendar se v tem primeru ne boste znebili ostankov, temveč boste moko le nasičili z zrakom.

Moko vlijte v široko skledo do polovice njene prostornine in jo z metlico ali vilicami krožno mešajte 3 minute. Močno mešajte, da razbijete morebitne grudice v moki.

Kako presejati moko brez sita ali gaze

Lahko uporabite cedilo: vlijte moko in jo s tresenjem ročaja presejete. Ker so luknje v cedilu precej velike, med presejanjem umazanijo odstranite z roko.

Lahko pa uporabite mešalnik: moko vlijte v posodo mešalnika, zaprite in v pulznem načinu stepajte 3-4-krat po 5 sekund. Če pa so v moki nečistoče, jih v tem primeru ne boste mogli odstraniti iz moke – le nasičili jo boste s kisikom.

Prej smo vam povedali, ali se lahko zastrupite s prekuhanimi jajci – na kaj opozarjajo zdravniki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc