Stročnice so bogate z vitamini in minerali, zato so koristne za telo. Še posebej dobre so za vegetarijance kot nadomestek za meso.
Katere stročnice so najbolj koristne – preberite in se naučite / foto depositphotos.com
Grah in fižol spadata v rod stročnic, obstajajo pa različne sorte teh rastlin. Zaradi svoje sestave lahko človeškemu telesu prinesejo koristi, v nekaterih primerih pa tudi škodo.
Zato vam bomo danes povedali, kako koristen je grah za človeka in zakaj morate jesti fižol.
Pred tem pa smo že delili informacije o koristnosti mikrozelenja in navedli preverjene načine za njegovo gojenje doma.
Grah – koristi za telo
Grah v katerikoli obliki pomaga telesu pri izločanju odvečne tekočine, saj ima holeretični, odvajalni in diuretični učinek. Grah je koristen za osebo, ki ima težave z ledvicami, jetri, srcem, pa tudi za ljudi s hipertenzijo.
Grah dobro vpliva na črevesje / foto depositphotos.com
V sestavi graha so naslednje snovi:
- vitamini skupine B ter vitamini E, PP, A, H;
- ogljikovi hidrati;
- maščobne kisline;
- prehranske vlaknine;
- makrohranila, kot so fosfor, kalcij, natrij, kalij, magnezij, klor in žveplo;
- mikrohranila, in sicer jod, baker, železo, cink in mangan.
Če želite vedeti, kako grah vpliva na črevesje, potem se zaradi vsebnosti vlaknin bori proti pojavu zaprtja. Prehranska vlaknina v tej rastlini pa izboljšuje gibljivost črevesja.
Zdaj pa spregovorimo o tem, kaj je koristno za vaš želodec v grahovi juhi. Grah pomaga pri preprečevanju nekaterih bolezni želodca. Prav tako spodbuja presnovo in se iz telesa znebi strupov.
Rastlinske beljakovine v grahu poleg tega, da vsebujejo zdrave snovi, so nujno potrebne za mišična tkiva. To je zelo koristno, če ste v procesu izgradnje mišične mase.
Če govorimo o koristih kuhanega graha, jih ni nič manj kot od surovega graha / foto depositphotos.com
Uživanje te vrste stročnic bo izboljšalo krvni obtok in zdravje ožilja, zmanjšuje holesterol in stabilizira sladkor.
Kako koristen je grah za ženske – številka bo rekla “hvala”
Grah je zaradi vsebnosti vitamina B6 koristen za ženske med menstrijo in menopavzo. Ta uravnava raven hemoglobina in tekočine. Prav tako uživanje tega izdelka prispeva k izgubi telesne teže zaradi nizke vsebnosti kalorij in pospeševanja presnove v telesu. Grah dobro vpliva na kožo in lase.
Kot lahko vidite, koristi kuhanega graha niso nič manjše kot koristi svežega in zelenega graha.
Kaj je škodljivo za grah – kontraindikacije za uživanje
Vendar je treba povedati tudi, kaj je škodljivo za grah. Ne smemo ga uživati pri razjedah, sečnih kamnih in protinu. Grahove juhe se morajo izogibati tudi ljudje s hemoroidi in zaprtjem. Starejši ljudje morajo biti pri uživanju graha previdnejši, saj lahko prispeva k kopičenju soli sečne kisline v sklepih.
Prav tako ne smete pozabiti, da je grah precej težka hrana za želodec, zato ga ni priporočljivo jesti več kot nekajkrat na teden. In če stročnice jeste vsak dan, se pripravite na povečano napenjanje in nelagodje.
Če dvomite, ali naj jeste fižol – ne razmišljajte, temveč ga pojejte / foto depositphotos.com
Kaj je koristno fižol za ljudi – telo bo z njim zadovoljno
Zdaj pa se pogovorimo o tem, za kaj je treba jesti fižol. Te stročnice so bogate z vitamini skupine B, A, C, D, D, E in drugimi. Vsebujejo tudi koristne minerale, kot so železo, magnezij, kalij, silicij, jod, cink, selen, fosfor in drugi. Poleg tega fižol vsebuje aminokisline, vključno z lizinom. Vsebuje dvakrat več beljakovin kot riž ali pšenica.
Razmerje nekaterih snovi v fižolu je odvisno od njegove sorte. Črni fižol ima na primer največ magnezija v primerjavi z rdečim ali belim fižolom. Je tudi dober vir vlaknin.
Kakšne so koristi kuhanega fižola za telo? Gre za to, da vam ta stročnica zaradi svoje sestave omogoča izboljšanje spanca in normalizira živčni sistem, preprečuje nastanek ateroskleroze in izboljšuje presnovo. Fižol pomaga tudi pri izločanju odvečne tekočine iz telesa in toksinov, izboljšuje kožo in lase ter krepi kostno tkivo.
Koristi kuhanega fižola za telo so precejšnje / foto depositphotos.com
Fižol pomaga vzdrževati raven hemoglobina, kar lajša stanje žensk med menstrijo. Pri moških pa zmanjšuje tveganje za težave s prostato, izboljšuje potenco in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.
Vendar ni vse tako rožnato, kot je videti na prvi pogled, saj fižolova škoda saj ima tudi telo svoje mesto. Na primer, ljudje, ki trpijo za zaprtjem, morajo biti pri uživanju fižola previdni.
Omeniti velja, da so te stročnice v surovi obliki vir toksinov, ki so v nekaterih primerih lahko celo smrtno nevarni. Največ takšnih snovi je v rdečem fižolu. Toda po kuhanju se ne bo zgodilo nič strašnega – po namakanju in toplotni obdelavi se zlahka nevtralizirajo.
Če se sprašujete, kako pogosto lahko jeste fižol, vam odgovarjamo: 1-2-krat na teden bo dovolj. Če pa govorimo o tem, ali lahko fižol jeste vsak dan, tega vsekakor ne priporočamo, saj gre za precej težko hrano za želodec.
Kaj je bolj zdravo – fižol ali grah
Tako fižol kot grah sta enako koristna za človeško telo. Za vegetarijance sta še posebej primerna kot nadomestek za meso. Stročnice vsebujejo snovi, ki jih potrebujemo, zato ne zamudite priložnosti za uživanje okusno pripravljenih plodov.
Vse stročnice so koristne za človeško telo / foto depositphotos.com
Katere stročnice so najbolj koristne:
- Leča je vodilna med stročnicami po vsebnosti železa. Ima veliko magnezija in vitamina B1. Dobro vpliva na ožilje in kri ter izboljšuje prebavo.
- Fižol – tako kot grah in čičerika znižuje holesterol, zagotavlja dobre beljakovine in stabilizira krvni sladkor. Pomaga pri boleznih črevesja in je dober za spomin.
- Grah je vir vitaminov, rastlinskih beljakovin in antioksidantov. Skoraj nima maščob, ima pa veliko vlaknin.
- Čičerika je bogata z lecitinom, tiaminom in fishlavinom. Vsebuje tudi veliko kalija in magnezija, beljakovin in ogljikovih hidratov ter drugih hranilnih snovi. Z njo lahko pridobite energijo, znižate raven holesterola in okrepite kosti.
- Mung fižol je majhen grah zelene barve, vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Pomaga pri delovanju možganov in izboljšuje prebavo.
Izberite, kar vam je ljubše, vendar ne pozabite na nekatere odtenke uživanja te vrste hrane.