Zakaj je sol postala vlažna in kaj storiti: nasveti izkušenih gostiteljic za rešitev začimb

Človeštvo se je v svoji zgodovini naučilo uporabljati številne začimbe, vendar bo sol za vedno ostala najljubša.

Kaj storiti, če se je sol spremenila v kamen – dva preprosta načina, kako vrniti prostornost / foto depositphotos.com

Sol je najpogostejša začimba na svetu. Doma jo ima vsaka gospodinja. To začimbo uporabljamo v vseh jedeh, tudi v sladicah, saj ima sposobnost poudarjanja okusov. Poleg tega jo uporabljamo celo pri čiščenju hiše kot abrazivno sredstvo.

Kljub temu ima sol še eno lastnost – higroskopičnost – vpija vodo, zaradi česar se dobesedno spremeni v kamen. V tem primeru je začimbo zelo težko uporabiti v predvideni namen.

Moje je izvedel, kaj storiti, če se je sol strdila

Ta problem najlažje rešimo z grobo silo, tj. preprosto razbijemo solni kamen. Lahko pa se odločite tudi za drugo pot – sol posušite.

Ko se bo začimba znebila odvečne vlage, se bo spremenila nazaj v pesek. Obstaja nekaj preprostih načinov za sušenje soli od vlage – v pečici ali mikrovalovni pečici.

Kako posušiti sol v pečici – 15 minut in vse je pripravljeno

To je zelo preprost in enostaven način, kako začimbam povrniti njihov prvotni videz.

Kaj je potrebno:

  • Segrejte pečico na približno 50-60 stopinj Celzija;
  • sol čim bolj na tanko razporedite po pergamentu na pekaču;
  • začimbe sušite v pečici približno 10-15 minut.

Če ste na pekač nasuli veliko soli ali če želite pospešiti sušenje, lahko začimbo nežno premešate. Tako se bo sol enakomerno posušila.

Ko je postopek končan, je treba začimbi dati čas, da se ohladi. Ta metoda ne bo le hitro rešila težave z vlažno soljo, ampak bo tudi ohranila njen okus.

Kako posušiti sol v mikrovalovni pečici – minutna metoda

Če iz kakšnega razloga za sušenje soli ne morete uporabiti pečice, lahko vklopite mikrovalovno pečico. Ta metoda bo še hitrejša.

Kaj morate storiti:

  1. Grudice začimb razporedite po krožniku v enakomerni, tanki plasti.
  2. Nastavite nizko moč, sicer se bo sol zažgala.
  3. Začimbo segrevajte približno 30-60 sekund.

Po pretečenem času preverite sol, če je še vedno vlažna, lahko postopek ponovite. Glavna stvar je zagotoviti, da se začimba ne segreje preveč.

Preberi tudi: “V primeru, da je v pekočem stanju, je potrebno, da je v pekočem stanju:

Moje je že pisal, zakaj je rastlinsko olje postalo motno in kako mu povrniti nekdanjo barvo in okus.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc