Zakaj je klobasa narezana poševno: z razlogom

Obstaja več razlogov, zakaj se klobase režejo poševno in ne enakomerno.

Zakaj je klobasa narezana pod kotom – zanimiv razlog / depositphotos.com

Ste se kdaj vprašali, zakaj so klobase narezane pod določenim kotom? Splošno prepričanje je, da je tako videti lepše – in to je deloma res, vendar ne samo iz tega razloga. Povedali vam bomo, zakaj so klobase narezane pod kotom in kako jih pravilno narezati, da bodo bolj okusne.

Zakaj je klobasa narezana pod poševnim kotom

Začnimo z dejstvom, da je običajno, da se prekajene klobase režejo poševno. Kuhana klobasa je v bistvu homogena masa, lahko jo režemo pod pravim ali poševnim kotom, kar ne vpliva na okus. Vendar je prekajeno klobaso, ki je izdelana iz mletega mesa, pravilno rezati poševno. In tukaj je razlog:

  • klobasa, ki je bila narezana pod kotom, ima vedno privlačnejši videz, bolje se vidi, zato tako narezane klobase postavljajo v izložbe;
  • poševne rezine klobase bolje ohranijo obliko in ne razpadejo, tudi če so tanke – spet sklicevanje na estetiko;
  • nekatere dimljene klobase so po toplotni obdelavi trše in gostejše, zato jih je lažje rezati pod kotom.

A to še ni vse – izkazalo se je, da rezanje vpliva na okus prekajenih klobas.

Kako pravilno narezati klobaso pod kotom, da bo njen okus še bolj izrazit:

  • poldimljeno klobaso (tanke “batone”) je najbolje rezati pod kotom 35-40 – zaradi takšnega rezanja ni le videti bolj estetsko in ima večji premer, temveč se pokaže tudi njen okus;
  • surova dimljena klobasa se reže na tanke rezine pod še večjim kotom – vsaj 45 stopinj – kot že omenjeno, je tako rezanje veliko lažje, saj so takšne klobase zelo goste, in tako kot pri napol dimljenih izdelkih tanke rezine omogočajo, da bolje cenimo okus klobase.

Pred tem smo vam povedali, kaj je klobasa s sponko in zakaj jo potrebujete – gre za genialen življenjski trik.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc