Vse gospodinje sanjajo o lepih in okusnih kotletih. Moje je zbral nekaj skrivnosti, ki vam bodo pomagale doseči želeni rezultat.
Vsaka gospodinja se želi naučiti, kako narediti popolne kotlete foto: depositphotos.com
Kotleti so najljubša obilna jed mnogih ljudi. Moje vam bo povedal nekaj življenjskih napak in receptov, kako narediti kotlete iz krompirja in mletega mesa, da vas bodo prosili za recept.
Po nasvetih kuharjev je za kotlete bolje izbrati bolj mastno meso ali pa mletemu mesu samo dodati malo maščobe. Prav tako ne pretiravajte z začimbami – dovolj sta mleti črni poper in sol.
Moje je že prej pisal, kako pravilno pripraviti kotlete iz mletega mesa.
Zakaj kotletom dodamo krompir – preproste življenjske vrstice
Izkušene gospodinje to počnejo, da bi izboljšale okus kotletov. Tako klasični okus jedi dobi nov odtenek. Mletemu mesu dodajte surov, dobro nariban ali zdrobljen krompir.
Poleg tega kotleti s krompirjem odlično ohranijo svojo obliko. Toda v tem primeru je bolje, da ne uporabite surovega krompirja, temveč kuhanega – ta bo “vezna” sestavina.
Če je vaša mletina nekoliko “vodena”, lahko v tem primeru uporabite tudi krompir. Da bi odstranili tekočo konsistenco mletega mesa, mu dodajte narezan kuhan krompir. Razmerje je dva srednje velika krompirja na kilogram mesa.
Kaj je bolje dodati kotletom – kruh ali krompir?
Naj se zdi še tako čudno, lahko ti sestavini dodamo skupaj k mletemu mesu za zrezke. Kuharski strokovnjaki svetujejo, da jih dodamo, ker je krompir “odgovoren” za sočnost, kruh pa za puhlost.
Najprej k mletemu mesu dodajte malo belega kruha, ki ste ga prej namočili v mleko, nato pa še drobno nariban krompir.
Preberi tudi:
Kotleti s krompirjem namesto kruha – preprost recept v ponvi
Če želite, da so kotleti manj kalorični, lahko kruh v sestavi nadomestite s surovim krompirjem. Za kotlete s krompirjem v ponvi potrebujete:
- pol kilograma mletega svinjskega mesa;
- dva krompirja;
- eno jajce;
- čebulna glava;
- strok česna;
- moka / drobtine v prahu;
- sol in poper.
Čebulo dobro sesekljamo, krompir naribamo na srednji strunji in ga damo v mlince, vmešamo jajce, solimo, popramo in dodamo strt česen. Vse skupaj dobro premešamo in iz mletega mesa stepemo. Naredimo kotlete in jih povaljamo v drobtinah ali moki. Ocvremo jih v ponvi na nizki temperaturi s pokrovko z obeh strani, dokler se ne skuhajo.
Kotleti z naribanim krompirjem v pečici – recept in priprava po korakih
Na ta način bodo kotleti pripravljeni nekoliko hitreje kot v ponvi. Potrebovali boste:
- kilogram mletega mesa;
- trije veliki surovi krompirji;
- ena čebula;
- trije stroki česna;
- 200 ml mleka;
- dve rezini belega kruha;
- sol, poper, sončnično olje.
Krompir olupimo in naribamo na grobem strgalu, sesekljamo čebulo, stisnemo stroke česna in združimo z mletim mesom. Kruh za nekaj minut namočimo v toplo mleko, nato ga iztisnemo in vmešamo v mleto meso, vanj ubijemo jajce, solimo, popramo in dobro premešamo. Iz mletega mesa stepemo maso in začnemo oblikovati kotlete. Pekač namažite z oljem in vanj položite surovo posodo. V ogreto pečico za pol ure položite pekač s surovim izdelkom, nato nekoliko povečajte temperaturo in pecite še 20 minut.