Zakaj čajne vrečke ne morete stisniti v skodelico: veliko ljudi tega ne ve

Ugotovimo, ali morate čajno vrečko po kuhanju vzeti iz čaja in zakaj je ne smete stisniti nazaj v skodelico.

Zakaj ne smete stisniti čajne vrečke v skodelico / freepik.com

Pri kuhanju čajne vrečke veliko ljudi navije nitko na žlico, da jo iztisne ven. To pogosto storijo povsem samodejno, ne da bi o tem sploh razmišljali – nekdo noče, da bi dobrota šla v nič, nekdo – da bi vrečko smeti pustili kapljati. Vendar to ni pravi način. Povedali vam bomo, zakaj čajne vrečke ne smete stisniti v skodelico in kaj storiti z njo po kuhanju.

Ali morate čajno vrečko po kuhanju vzeti iz skodelice in kaj se zgodi, če jo stisnete.

Čaja iz vrečk ne smete kuhati dlje časa, saj v napitek pride preveč taninov. Ti pokvarijo okus čaja in ga naredijo grenkega, poleg tega pa lahko v prevelikih količinah škodujejo zdravju. Iz istega razloga ni priporočljivo, da vrečko po kuhanju stisnete v skodelico.

Tanini, ki jih najdemo v čaju – tanini – so dejansko koristni, vendar v majhnih odmerkih. So naravni antioksidant, lahko odstranjujejo toksine in izboljšajo peristaltiko črevesja. Kadar pa s tanini “pretiravamo”, postanejo škodljivi:

  • lahko povzročijo dehidracijo;
  • ovirajo absorpcijo nekaterih hranilnih snovi;
  • moti delovanje encimov, kar lahko vpliva na jetra in ledvice.

Močan čaj lahko povzroči tudi povišanje krvnega tlaka, slabost in obarvanje zobne sklenine.

Tukaj je razlog, zakaj se morate izogibati dolgotrajnemu kuhanju čaja iz vrečk in se znebiti navade, da vrečko stisnete nazaj v skodelico.

Kako dolgo naj bo vrečka čaja v skodelici? Čaj je treba kuhati največ 3 minute, za otroke pa še manj, saj ne smejo piti močnega čaja. Prav tako ni dovoljeno kuhanje čaja: najvišja temperatura vode za črni čaj je 90 °C, za zeleni čaj pa 80 °C.

Če se zgodi, da ste vrečko v skodelici preležali, lahko učinek taninov zmanjšate tako, da dodate rezino limone ali mleko, kot to počnejo Angleži.

Kako pravilno stisniti čajno vrečko

Etiketa je, da vrečko vzamemo z žličko (ali z nitko, ki jo namestimo na žličko) in jo držimo nad skodelico, da se odcedi, vendar je ne stisnemo. Nato jo prenesite na krožnik.

Prej smo vam povedali, kako izbrati mandarine – tri najslajše sorte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc