Za ohranjanje dobrega: za kaj se uporabljajo orehovi listi

Ne cenijo jih le zagovorniki ljudskega zdravilstva, temveč tudi vrtnarji/vrtnarji.

Da bi ohranili dobre stvari: za kaj se uporabljajo orehovi listi / foto: depositphotos.com

Kaj storiti z orehovimi listi – to vprašanje si zastavljajo številni ljudje, v bližini katerih hiše raste to drevo. Moje deli nasvete.

Orehovi listi so bogati z eteričnimi olji in vitamini, aktivno se uporabljajo tako v prehrani kot v gospodinjstvu.

Za kaj se uporabljajo orehovi listi

Listi se nabirajo za uživanje tako, da se posušijo na soncu. To je treba storiti junija, ko še niso popolnoma razviti. Napitki, mazila, poparki, čaji – iz orehovih listov lahko pripravimo marsikaj.

Ne cenijo jih le zagovorniki ljudskega zdravilstva, temveč tudi vrtnarji/vrtnarji. Slednji pepel iz odpadlih orehovih listov uporabljajo za hranjenje rastlin.

Preberite si tudi: “V Sloveniji je v letu 2015 na voljo več kot 50 milijonov evrov orehov:

Orehovi listi kot gnojilo

Ali je mogoče zelenjavni vrt gnojiti z orehovimi listi? Da, vendar previdno. Orehovi listi vsebujejo juglon. Ta snov ima antibiotične lastnosti. Vendar pa so zaradi tega orehovi listi za nekatere rastline skoraj strupeni – juglon zavira njihovo rast.

Njegove učinke lahko nevtralizirate tako, da liste zažgete. Pepel je idealen za gnojenje kislih tal, z njim lahko gnojite sadne grme ter grme malin in jagod. Vendar pepela iz orehovih listov ne smete uporabljati v nevtralni ali alkalni zemlji, saj bo povzročil njeno alkalizacijo.

Da dobre stvari ne bodo izgubljene: za kaj se uporablja orehovo listje / foto depositphotos.comDa bi ohranili dobre stvari: za kaj se uporabljajo orehovi listi / foto: depositphotos.com

Orehovi listi – korist in škoda

Menijo, da imajo orehovi listi, ki vsebujejo kinone, flavonoide, vitamine (C, B1), kisline (elagova, galusova in kavna), protivnetno in protimikrobno delovanje ter znižujejo raven sladkorja v krvi. Uživamo jih v hrani v obliki poparkov in čaja.

Za pripravo čaja iz orehovih listov jih prelijemo s hladno vodo, postavimo na kuhalnik in kuhamo 3-5 minut. Na 250 mililitrov vode uporabimo 2 čajni žlički posušenih listov.

Kupite jih lahko v trgovinah in lekarnah ali pa jih pripravite sami tako, da liste, nabrane maja in junija, posušite na soncu in preprečite njihovo počrnitev.

Čaj iz orehovih listov lahko pijemo pri vnetnih črevesnih boleznih in driski. Uporablja se lahko tudi kot sredstvo za izpiranje oči pri vnetju očesne veznice in ustne votline pri vnetju ustne votline.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc