Povedali vam bomo, kako pravilno piti vodko – kateri prigrizki pomagajo preprečiti mačka in kateri, nasprotno, lahko povzročijo zdravstvene težave.
Kako pravilno piti vodko / kolaž Moje, foto freepik.com
Vedeti morate, kako piti vodko ali bolje rečeno, kako se z njo okrepčati. Veliko ljudi ta trenutek pogostitve ignorira in zelo zaman: napačen prigrizek ne le da ne reši pred hitro zastrupitvijo in mačkom, ampak lahko, nasprotno, k temu prispeva. Česa ne smete prigrizniti na 40 stopinj in kaj je najbolje kombinirati z vodko – vam povemo v nadaljevanju.
Kaj je najboljši način za prigrizek ob vodki
Prvo vprašanje na dnevnem redu: Ali je bolje piti vodko ali se z njo okrepčati? Zdravniki menijo, da je prav, da prigriznemo in pijačo poplaknemo. Ko prigriznemo, se alkohol porazdeli v hrani, kar pomeni, da ne pride takoj v želodec in telo ne dobi udarca. Voda, ki jo pijemo, razredči alkohol, ki je že v želodcu – to pomeni, da je pomen približno enak.
Hkrati strokovnjaki pravijo, da če pijete vodko in ne prigrizka, pride do zastrupitve hitreje. Vendar je zelo nujno, da si sredi pojedine vzamemo odmor za kozarec vode, saj alkohol dehidrira organizem. Pri tem govorimo o kozarcu čiste vode, ne o sladkih pijačah ali sokovih – ti bodo le dodatno obremenili jetra in sluznico prebavnega trakta. Zato kljub priljubljenosti koktajlov vodka + sok zdravniki na vprašanje, s kakšnim sokom piti vodko, nedvoumno odgovarjajo: ni treba piti s sokom, bolje je prigrizniti.
Kako prigrizniti vodko
Prvo praviloVodko je treba zaužiti – alkohol na prazen želodec ne povzroča le hitre opitosti in hudega mačka, temveč tudi prebavne težave.
Drugo pravilo: vodko morate zaužiti s pravo hrano, ki vam ne bo takoj povzročila opojnosti in si prislužila močnega mačka. Bolje je pojesti malo, kot pa vase tlačiti kilograme neke hrane, ki jo boste težko prebavili.
Kaj prigrizniti ob vodki, da bi se izognili mačku:
- pusto meso, perutnina, ribe – beljakovine in maščobe v sestavi izdelka preprečujejo učinek alkohola na telo in zmanjšujejo absorpcijo alkohola, vendar (!) izdelek ne sme biti masten, saj maščobe obremenjujejo trebušno slinavko, jetra in žolčnik, v kombinaciji z alkoholom pa se ta obremenitev podvoji;
- kislo zelje in druga fermentirana zelenjava, npr. kisle kumare, rdeča pesa, čebula – probiotiki pomagajo pri prebavi in lahko ublažijo jutranji maček;
- sendviči z rdečim kaviarjem – kaviar vsebuje veliko maščob in beljakovin, kar zmanjšuje absorpcijo alkohola v krvni obtok, vendar je za takšen sendvič bolje vzeti polnozrnat kruh namesto belega.
Pogosto na mizo kot prigrizek dajte hladnokrvne ribe – prav tako gre za visokobeljakovinski izdelek, ki velja za zdrav prigrizek, prehranske vlaknine v mesnem nadevu v kombinaciji z želatino pa so koristne za kožo. Vendar morajo biti ljudje z visokim holesterolom previdni pri hladnopoljcu – jed ima visoko vsebnost maščob, kar lahko poslabša težave.
“Vrhunski hladilnik je zelo pomemben za zdravje in dobro počutje ljudi:
Začetek pojedine zdravniki svetujejo s svežo zelenjavo – vsebuje vlaknine, ki pomagajo pri prebavi, vendar bodite previdni s svežim paradižnikom – kisline, ki jih vsebuje, močno vplivajo na stene želodca, v kombinaciji z vodko pa močno dražijo stene njegove sluznice.
Kaj za prigrizek vodka ne more
Zanimivo je, da so med najbolj priljubljenimi prigrizki za vodko živila in jedi, ki jih ne smemo prigrizniti:
- konzervirane kumare, paradižnik in druga zelenjava – če izdelki vsebujejo veliko kisa ali drugih konzervansov, to povzroči draženje želodčne sluznice;
- sled, kisle kumarice in slane jedi – te pobirajo tekočino, vodka pa po drugi strani tudi dehidrira telo;
- svinjska mast, mastni in visokokalorični izdelki – čeprav svinjska mast velja za klasičen prigrizek, pa, kot rečeno zgoraj, presežek maščobe negativno vpliva na trebušno slinavko, žolčnik in jetra, v kombinaciji z alkoholom pa predstavlja dvojno obremenitev, zato če prigrizujete svinjsko mast – le v omejenih količinah;
- ocvrto hrano in druge vroče jedi – pospešijo absorpcijo alkohola in povzročijo dodatno obremenitev prebavnega sistema;
- gorčica, hren, kečap, majoneza in druge pikantne omake in jedi – škodujejo prebavnemu traktu, zlasti če so z njim že težave, in povečujejo učinke vodke;
- sladkarije, vključno s sladkim sadjem in jagodičevjem – se sploh ne kombinirajo z vodko, če govorimo o okusu, poleg tega pa vplivajo na trebušno slinavko in zavirajo predelavo alkohola, sadje in jagodičevje pa sprožijo tudi proces fermentacije v želodcu.
Da se ne bi odrekli priljubljenim solatam, kot sta Olivier ali “šuba”, zdravniki svetujejo, da jih omilimo – ne prelijemo jih z majonezo, ampak na primer z nemastno kislo smetano ali grškim jogurtom.
Pomembno je tudi, da si zapomnite: ne glede na to, kako primerna je predjed na mizi, ne pozabite na mero. Vodka (in drug alkohol) v zmernih količinah je veliko pomembnejša od predjedi. In, kot smo že omenili, ne pozabite piti dovolj tekočine (voda, nesladkani morsi ali ouzvar), da se izognete dehidraciji.
Prej smo vam povedali, kako pravilno piti rum – kaj prigrizniti in kako ga razredčiti.