Vinaigrette biti: kako hitro skuhati rdečo peso

S temi nasveti boste lahko skuhali rdečo peso, preden se vam ne bo mudilo kuhati.

Kako hitro skuhati rdečo peso / pixabay.com

Rdeče pese ne maramo kuhati – z njo se ukvarjamo pol dneva, nato pa očistimo tudi lonec. Zato se včasih zdrave solate, kot sta vinagreta ali rdeča pesa s čebulo, potisnejo v ozadje. Poznamo nekaj načinov, kako hitro skuhati rdečo peso – o tem v gradivu Moje.

Že prej smo pisali, kaj skuhati iz rdeče pese, razen borščev in vinaigreta.

Kako pravilno skuhati rdečo peso – priprava

Za kuhanje je bolje vzeti srednje veliko zelenjavo – biti mora brez gnilobe in poškodb, temno rdeče barve.

Pred kuhanjem rdečo peso temeljito operite, odrežite luščino in skrajšajte rep.

Rdeče pese ni treba olupiti – če odstranite lupino, bo iz zelenjave iztekel sok, pesa bo postala bleda in brez okusa ter bo izgubila vitamine.

Kako skuhati rdečo peso v loncu – klasika v 2 urah

V lonec dajte rdečo peso in jo zalijte s hladno vodo – ta mora zelenjavo popolnoma pokriti.

Vode ne solite – sol bo peso naredila tršo in upočasnila postopek kuhanja.

Rdečo peso kuhajte na srednji temperaturi. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo, lonec pokrijte s pokrovko in ga pustite stati nekaj ur. Pripravljenost preverite z vilico – če je rdeča pesa zlahka prebodena, je pripravljena.

Kako na hitro skuhati rdečo peso v loncu – v 45 minutah

To je metoda, ki jo uporabljajo profesionalni kuharji. V že vrelo vodo dajte rdečo peso in ne zmanjšajte ognja. Po 30-35 minutah jo odstavite z ognja in jo za 15 minut postavite pod hladno vodo. Zaradi temperaturne razlike bo pesa pripravljena do konca.

Kako skuhati rdečo peso v pečici v 20 minutah

Kadar potrebujete veliko rdeče pese, jo je priročno skuhati v pečici. Pri tem je vse preprosto: zelenjavo zavijte v folijo in pecite pri 190 °C.

Pečena rdeča pesa je slajša od kuhane.

Kako skuhati rdečo peso v mikrovalovni pečici v 10-20 minutah

Čas kuhanja rdeče pese v mikrovalovni pečici je odvisen od dveh dejavnikov: velikosti zelenjave in moči mikrovalovne pečice.

V mikrovalovnih pečicah z močjo 1000 W ali več bo pesa pripravljena v 8-10 minutah. V mikrovalovni pečici z manjšo močjo lahko kuhanje traja tudi do 20 minut.

Rdečo peso dajte v stekleno posodo, na dno nalijte 3 žlice vode in jo pokrijte s steklenim pokrovom (ali drugim, primernim za mikrovalovno pečico).

To lahko storite tudi drugače: rdečo peso položite v rokav za peko in ga tesno zavežite.

Kako skuhati rdečo peso v multipraktiku – 40 minut do 1,5 ure

Rdečo peso lahko v multipraktiku kuhate na različnih programih (odvisno od modela multipraktika).

Program za kuhanje v pari – v 40 minutah

Rdečo peso operite in jo položite na rešetko za kuhanje v pari. Na dno posode nalijte kozarec vode. Zaprite in vklopite način kuhanja v pari.

Program za dušenje ali kuhanje – 1-1,5 ure

Oprano rdečo peso položite v posodo multicookerja, jo prelijte z vodo in vklopite način “Dušenje” ali “Kuhanje” (“Juha”). Po eni uri preverite – če pesa še ni pripravljena, vklopite isti način še za 20-30 minut.

Program “Pečenje” – v 1 uri

Rdečo peso operite, osušite in zavijte v folijo, namazano z rastlinskim oljem. Položite jo v posodo in jo pripravite v programu “Pečenje”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc