Naučite se, kako prvič izbrati zrelo in zares sladko lubenico.
Kako izbrati sladko lubenico / kolaž Moje, foto depositphotos.com
V Ukrajini je prišla sezona lubenic, kupci pa se soočajo s težko nalogo – izbrati zrelo in sladko sadje brez okušanja. Navsezadnje ni nič nenavadnega, če se je kupljeno sadje izkazalo za vodeno. Posledično je denar porabljen zaman, razpoloženje pa pokvarjeno. В Dan lubenice 3. avgust preberite in si zapomnite, kako izbrati pravo lubenico.
Kako izbrati zrelo lubenico, ne da bi jo okušali
Preden izberete lubenico, si oglejte pogoje skladiščenja sadeža. Najbolje bi bilo, če bi sadež ležal na leseni paleti in pod nadstreškom. Ne kupujte lubenic, ki se prodajajo v razrezani obliki brez hlajenja. Takšen izdelek se hitro pokvari in lahko škoduje vašemu zdravju. Prav tako ne kupujte melon ob cesti – absorbirajo izpušne pline.
Obstaja nekaj trikov, kako preveriti zrelost lubenice. Bodite pozorni na štiri znake:
- Kožica. Biti mora sijoča in brez mat patine, z jasno razločljivimi črtami. Površina mora biti brez razpok in prelomov.
- Rep. Plodovi z zelenimi peclji so nezreli. Poiščite posušen rjav rep.
- Zvok. Tapnite po lubenični lupini – zvok mora biti zvonek, kot pri bobnu. Če lubenico stisnete, bo zrel sadež počil.
- Prisotnost madeža. Zelo sladke lubenice imajo zemeljsko rumeno ali oranžno obarvan madež. Če vidite tudi “mrežo”, jo je vsekakor vredno vzeti. Takšni znaki kažejo, da je sadež zrel sam po sebi in ni naphan s prehranskimi dodatki. Buč ne smete vzeti, če je takšen madež bled ali zelen.
Kupite lubenico, shranjeno v hladilniku ali kleti – tam lahko ostane več mesecev. In bolje je, da narezano sadje takoj pojeste. Takega sadeža nikoli ne puščajte na mizi čez noč.