Preberite, ali lahko nože postavite v pomivalni stroj in katere hrane ne smete rezati z njimi – preberite v članku Moje.
Rezilo noža rjavi – kaj storiti / depositphotos.com
Nič ne more trajati večno, niti zelo dragi kuhinjski noži. Zaradi nepravilne uporabe priročni pomočnik vsake gospodinje ne izgubi le privlačnega videza, temveč tudi svojo zmogljivost – zarjavi ali se potupi. Moje vam bo povedal, ali se noži zaradi vroče vode potuhnejo in kako jim čim dlje podaljšati življenjsko dobo.
Prej smo govorili o tem, kako doma naostriti nož brez brusilnika.
Zakaj rezilo noža zarjavi ali se njegova konica potupi – vzroki in rešitve
Kljub temu, da je oster nož ob nakupu videti precej robusten, je še vedno krhek predmet, s katerim je treba ravnati previdno. Moje je zbral najpomembnejša priporočila, ki vam bodo pomagala ohraniti nože v odličnem stanju.
Ne puščajte nožev v umivalniku
Prva točka – odgovor na vprašanje, zakaj noža ne morete umiti. Ali bolje rečeno, lahko, vendar takoj – namakanje ali metanje v umivalnik je strogo prepovedano, tudi če se je na nože prilepila hrana. Bistvo je v tem, da zaradi dolgega bivanja v vodi na nožih iz nerjavnega jekla nastanejo rjaste lise. Zato izkušeni kuharji priporočajo, da jih takoj operete, zlasti če ste rezali kaj kislega – tudi kisline povzročajo madeže.
Ne dajte jih v pomivalni stroj – umijte jih ročno
Ali lahko nože pomivate v pomivalnem stroju – ne. Nikakor ne. Če v pomivalnem stroju nastavite dolg cikel in vanj vstavite nož, bo tehnika deformirala rezilo. Rezilo noža iz nerjavnega jekla se bo ob mehanske dele zbrusilo, keramični izdelek pa se lahko popolnoma poškoduje.
Zato nože čistite ročno pod curkom tople vode, z mehko gobico in nekaj detergenta. Ne uporabljajte abrazivnih čistil, vključno s sodo bikarbono, saj lahko hitro opraskajo rezilo.
Ne režite z nožem tistega, česar ne morete rezati z nožem
Če se sprašujete, kaj najbolj otupi nož, vam Moje odgovarja: kosti. Perutnina, ribe in druge živali, ki jih želite razrezati, morajo biti brez kosti. Če z nožem redno poskušate rezati kosti ali kite, ste lahko prepričani, da se bo kmalu otopel. Iz istega razloga je najbolje, da z nožem ne režete zamrznjenih kosov mesa ali piščančjih krakov – nož se bo bodisi potupil bodisi se bo kakšen kos odlomil, kar v vsakem primeru ni varno.
Uporabite pravilno tehniko rezanja
Najprej si zapomnite, da se nož hitreje otupi, če imate občutek, da z njim režete hrano. Idealna tehnika rezanja je, da nož drsi po hrani. Noža ne smete nikoli potegniti stran od deske za rezanje – bolje je, da ga rahlo dvignete in hrano položite pod rezilo.
Drugič, bolje je uporabljati le lesene ali plastične deske. Kljub temu, da so keramične in steklene deske v notranjosti kuhinje videti prav lepo, pa zelo otopijo nože.
Upoštevajte pravila za shranjevanje in nego nožev
Nože je treba shranjevati ločeno od vilic in žlic – neupoštevanje tega pravila lahko povzroči praske na rezilu. Če ni mogoče imeti ločene posode za nože, uporabite posebne pokrove ali pregradne elemente v pladnju za jedilni pribor.
Nože je optimalno nabrusiti enkrat ali dvakrat na leto – ne pogosteje. V preostalem času je treba rezilo le rahlo nabrusiti, saj se s popolnoma tupim nožem lažje porežemo kot pa razrežemo hrano. Pravilna nega in skrben odnos do nožev sta zagotovilo, da vam bodo služili dolga leta.