Odkrijte čarobnost božične kutje, zaradi katere je ta kaša tako okusna.
Kako pripraviti pšenico za kutino brez namakanja / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Kmalu bodo naši državljani praznovali zimske praznike, za katere se tradicionalno obvezno pripravlja kutya za božič. Dišeča hranljiva kaša simbolizira povezanost s predniki in bogastvo naše dežele. In čeprav je splošni recept jedi dobro znan, so odtenki tisti, zaradi katerih je tako okusna.
Povedali vam bomo, kako skuhati kutjo, recept, za katerega vas bodo prosili vsi sorodniki. Spomnite se dolgoletnih tradicij priprave od naših prednikov.
Kako skuhati pšenico za kutjo
Pšenica je glavna sestavina obredne kaše. Čeprav se danes kutya pripravlja iz prosa, perle, bulgurja in celo riža.
Naši predniki so za kutjo jemali grobo nepredelano pšenico, ki so jo ročno zmleli iz plev. Nato je bilo treba zrna oprati in namakati več ur.ali bolje – čez noč. Pšenica se je kuhala 4-5 ur na nizki temperaturi. Za kuhanje je bilo treba vzeti najčistejšo izvirsko vodo.
Kako dolgo kuhati pšenico za kutya je odvisna od sorte. Danes v trgovinah prodajajo mleto in kuhano v pari, ki se kuha od 20 do 60 minut. Običajno je čas kuhanja naveden na embalaži. Med kuhanjem sol pšenico, ko je napol kuhana.
Odcedite vodo iz kuhanega drobljenca (če je po kuhanju ostala) in ga pustite, da se ohladi. Če kutje ne pripravljate na božični večer, temveč na božični dan, ko se post konča, lahko dodate maslo.
Kako pripraviti mak za kutjo
Tudi pri kuhanju maka obstaja nekaj skrivnosti. Zelo pomembno je, da so zrna sveža – sicer bodo grenka. Tudi makova semena morajo biti namakati v vreli vodi vsaj 2-3 ure ali čez noč, da se zmehčajo. Nato zrna zmeljite v kašo na kakršen koli primeren način – z možnarjem, mešalnikom, mlinčkom za kavo ali mlinčkom za meso. Če je zmes pregosta, dodajte malo vode.
Naribano makovo seme začinite z medom in po želji razredčite z vodo. Nato ga lahko dodamo kaši.
Mac Ni vam ga treba namakati ali mletiČe želite poenostaviti recept. V tem primeru zrna dodajte v vročo, sveže kuhano pšenico.
Kaj še dodati kutiji
Tradicije priprave jedi se v različnih regijah razlikujejo. V številnih regijah se kutya pripravlja s kuzvarjem, ki je ohlajena pijača, s katero se prelije pripravljena jed. Da bi bila pijača bogatadodajte suho sadje, sultane, jagodičevje in začimbe.
Dodatki v kutujo so lahko naslednji:
- orehi – orehi, mandlji, lešniki;
- suho sadje – sultanke, marelice, suhe slive;
- suho jagodičevje;
- kandirano sadje;
- agrumi;
- začimbe – cimet, vanilija, kardamom.
Zmešajte svoje najljubše sestavine s pšenico, makom in medom. Posodo napolnite s kutino in postrezite na praznični mizi. Pripravljeno kutjo lahko v hladilniku hranite največ 3 dni.