V takšnem loncu ne morete skuhati marmelade: uporabljajo ga skoraj vse gospodinje.

Povedali vam bomo, v kakšnem loncu lahko kuhate marmelado in v kakšnem ne.

V čem lahko in v čem ne smete kuhati marmelade – nasveti / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Poleti se številne gospodinje pripravljajo na zimo – konzervirajo sadje in zelenjavo, kuhajo marmelade. Vendar je treba pri takšnem postopku upoštevati vrsto jagodičevja, ki ga boste “zaprli”. Moje vam bo povedal, v čem kuhati marmelado, da se ne zažge in ne oksidira.

Kateri pripomočki so primerni za kuhanje marmelade – možnosti

Za kuhanje marmelade lahko uporabite več vrst posode. Najprej je bolje vzeti lonec z debelimi stenami in dnom – dobro zadržuje toploto, zadržuje in enakomerno razporedi temperaturo.

Ali lahko kuhate marmelado v loncu iz nerjavečega jekla

Da, nerjaveče jeklo je odlična izbira za marmelado. Ne zaman izkušeni kuharji takemu materialu pravijo “živilsko jeklo”, saj tudi pri najvišjih temperaturah ne bo prišlo do škodljive kemične reakcije. To pomeni, da bo marmelada ostala okusna in zdrava. Tudi kisline v sestavi jagodičevja ne morejo vplivati na videz ali lastnosti jekla – zato lonec iz nerjavečega jekla ne bo trpel pri kuhanju marmelade. Mimogrede, lonec s teflonsko prevleko je odličen nadomestek za lonec iz nerjavečega jekla, zlasti če morate skuhati majhno količino marmelade.

Ali lahko kuhate marmelado v emajliranem loncu

Ta vrsta posode je primerna tudi za kuhanje marmelad in džemov – emajlirani lonci dobro razporedijo temperaturo in omogočajo enakomerno segrevanje marmelade. Vendar pa obstaja odtenek – če z emajliranim loncem ravnamo neprevidno in ga redno izpostavljamo visokim temperaturam, se lahko na posodi pojavijo razpoke in odlomki, v katerih se bodo zagotovo naselile bakterije.

Preberi tudi:

Ali lahko marmelado kuhamo v bakreni posodi

Zaradi svoje cene je bakrena posoda v domačih kuhinjah redka, vendar velja za vrhunsko možnost za kuhanje marmelade. Prvič, videti je zelo reprezentativno, in drugič, če sladico kuhate v bakreni posodi, se med kuhanjem marmelada ne bo zažgala, med shranjevanjem pa ne bo zakisala. Če imate takšno priložnost, je bolje kupiti vsaj eno bakreno posodo za shranjevanje sladic.

V kateri posodi za kuhanje marmelade ne morete

Edini material, ki je kategorično neprimeren za kuhanje marmelade, je aluminij. Gre za to, da aluminij v stiku z visokimi temperaturami in kislinami v sestavi jagodičevja začne oksidirati in marmeladi “podari” vse kovinske nečistoče. Zaradi tega marmelada ne bo postala le neuporabna, ampak tudi neokusna – začutili boste značilen okus aluminija. Ali je mogoče kuhati marmelado v aluminijasti posodi? Ne, nikakor ne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc