Za pravilno in okusno pripravo čaja morate biti pozorni na kakovost in temperaturo vode.
V skodelici, čajniku ali francoski stiskalnici: kako pravilno skuhati čaj / foto depositphotos.com
Vsi ne vedo, kako pravilno skuhati čaj, da bi bil slasten in zadovoljen z bogato aromo in okusom. Moje z vami deli nasvete o tem, kako pripraviti ta napitek.
Priprava čaja v skodelici
Obstaja nekaj odtenkov, s katerimi lahko postanete mojster pravilnega kuhanja čaja v skodelici. Skrivnost je v razmerjih. Da čaj ne bo premočan ali brez okusa, se držite smernice – na 200 ml vode približno 2 g čaja, torej približno 1 čajna žlička čaja na skodelico. Pomemben je tudi čas kuhanja. Upoštevajte priporočila, ki jih je proizvajalec navedel na embalaži. Črni čaj običajno kuhamo približno 4-5 minut, zeleni čaj pa lahko kuhamo dvakrat dlje.
Ko čaj skuhate, ne pozabite odstraniti lužnice. Za udobje lahko uporabite posebno cedilo ali filtre.
Kako pravilno skuhati čaj v čajniku
Priprava resnično okusnega čaja v čajniku ni tako težka, kot se morda zdi neizkušenemu pivcu čaja. Začnite s segrevanjem čajnika, ki ga lahko prelijete z vrelo vodo. V segret čajnik nasujte čaj (približno 1 čajno žličko na 150-200 ml vode) in ga prelijte z malo vode, tako da prekrije čaj.
Kako pravilno skuhati čaj v čajniku / foto depositphotos.com
Po nekaj sekundah vodo odcedite. Nato lahko nalijete poln čajnik.
Čas kuhanja je odvisen od vrste čaja, glejte priporočila na embalaži. Pripravljen čaj prelijte brez ostankov – vode v čajniku ne puščajte dolgo časa, preveč prevret čaj je grenkega in trpkega okusa.
Čaj v čajniku s stiskalnico (francoska stiskalnica)
Francoska stiskalnica je preprosta naprava za pripravo čaja in kave, ki je v Evropi postala priljubljena šele v drugi polovici prejšnjega stoletja. Ni nam tako poznana kot keramični čajnik, vendar je res enostavno razumeti, kako skuhati čaj v čajniku s stiskalnico.
Bat s pokrovom je treba izvleči, stekleno bučko namočiti v vrelo vodo in vanjo natočiti čaj. Nato je treba pokrov namestiti nazaj, vendar vam bata ni treba spustiti – to storite po nekaj minutah, ko se čaj napolni. Pripravljen čaj prelijte v skodelice, ne da bi ga pustili v francoski stiskalnici, saj bo sicer preveč nasičen in bo dobil neprijeten okus.
Kako pripraviti čaj v lončku s stiskalnico (french press) / foto depositphotos.com
Kako pravilno pripraviti čaj v vrečkah
Pri čaju v vrečkah je vse lažje kot pri nepakiranem čaju, saj je proizvajalec že izračunal, koliko ga potrebujete za eno porcijo, poleg tega pa se vam ni treba truditi, da bi se znebili čajank.
Za pripravo takšnega napitka je običajno potrebnih 3-5 minut, nato pa je treba vrečko odstraniti. Vendar se je bolje orientirati po lastnih občutkih okusa ali priporočilih proizvajalca.
Koristni nasveti
Za pravilno in okusno pripravo čaja morate biti pozorni na kakovost in temperaturo vode. Priporočila za pripravo zelenega in črnega čaja se razlikujejo. Črni čaj je priporočljivo kuhati s strmo vrelo vodo, zeleni, beli in rumeni pa z rahlo ohlajeno (85 stopinj). Zeleni čaj potrebuje nekoliko več časa za pripravo kot črni čaj.
Mineralna voda ni primerna za kuhanje čaja, vodo iz pipe pa je bolje braniti ali speljati skozi filter. Ne prekuhavajte iste serije vode večkrat – bolje je čaj zalivati le z vrelo vodo.
Univerzalnega recepta za to, koliko vode morate odvzeti, da boste čaj skuhali tako, da bo za vas najboljšega okusa, ni. Orientirajte se na razmerja, navedena v gradivu, vendar se ne bojte eksperimentirati.