V njih ne morete shranjevati juhe ali kuhati hrane: te lonce uporabljajo skoraj vsi.

Le malo gospodinj ve, kaj se lahko kuha v aluminijastem loncu in česa nikakor ne smemo.

Izberite pravo posodo za kuhanje / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Aluminijasto posodo iz časov ZSSR še vedno najdemo v kuhinjah številnih ljudi – prvič, ker je trpežna, in drugič, ker je v njej priročno kuhati hrano. Mnogi menijo, da je material povsem nepomemben, vendar zaman – Moje vam bo povedal, česa ne smete kuhati v aluminijasti posodi in iz kakšnega razloga.

Zakaj ne smete kuhati v aluminijasti posodi

Kuhinjska posoda iz tega materiala se v 21. stoletju pogosto uporablja v gospodinjstvu. Je lahka, vzdržljiva in ima dobro toplotno prevodnost. Vendar poleg plusov obstajajo tudi minusi, zato je pomembno vedeti, kaj aluminij oddaja pri segrevanju in kakšne nevarnosti predstavlja hrana, kuhana v aluminijasti posodi.

Znano je, da pri visokih temperaturah kovina sodeluje s kisikom. Pri segrevanju prihaja do reakcij z žveplom, fosforjem, dušikom, ogljikom in jodom. Aluminijasta posoda lahko zaradi kislih proizvodov potemni, kar spremeni videz posode in okus jedi.

Česa ne smete početi v aluminijasti posodi

V posodah iz aluminija je strogo prepovedano kuhati jedi, ki vsebujejo kisle izdelke – limone, paradižnik, kis ali kislico. Na seznamu stvari, ki jih ni mogoče kuhati v aluminijasti posodi, so zato naslednje:

  • boršč;
  • ščitniki;
  • paradižnikova juha;
  • druge jedi s paradižnikom;
  • slane ribe;
  • jedi iz rdeče pese;
  • kompoti;
  • marmelade;
  • kisle omake;
  • marinade;
  • mleko.

Mlade matere morajo tudi vedeti, ali je mogoče kuhati otroško hrano ali segrevati otroško hrano v aluminijasti posodi. Žal ne – med kuhanjem se 1-2 grama aluminija pomeša s hrano in se lahko odloži v jetrih, kar je za otroka popolnoma nepotrebno.

Ali je mogoče v aluminijasti posodi kuhati kolodete?

Glede tega, ali lahko v aluminijastem loncu kuhate meso ali hrano, ki ne vsebuje kislih proizvodov, je vse varno. Varno lahko kuhate mesne in ribje juhe ter cmoke. V aluminijastem loncu je varno kuhati tudi testenine, krompir, bučke in jajčevce.

Ali je mogoče kuhati jajca v aluminijasti ponvi? Seveda da, saj so jajca beljakovine in v njih ni kislin. Poleg tega boste jajca po kuhanju očistili, in tudi če bo na lupini ostalo nekaj aluminija – ta bo končal v smeteh. Poleg tega lahko v aluminijasti posodi kuhate vodo, ne da bi se bali za svoje zdravje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc