V katerem loncu kuhati krompir in ali ga pokriti s pokrovko: to vpliva na okus

Kuhanje pire krompirja ali krompirja v plašču ni težko, če poznate podrobnosti.

Kako skuhati pire in krompir v jakni – nasveti / kolaž Moje, foto: depositphotos.com

Zdi se, da ni nič lažjega od kuhanja krompirja, vendar ne – tako enostaven, na prvi pogled, postopek, ima svoje nianse. Le malo Ukrajincev ve, kako skuhati krompir za pire krompir ali v kropu, da se je izkazal zares okusen.

Kako skuhati pire krompir

Olupljen krompir lahko uporabite za kuhanje pire krompirja, vendar je pomembno vedeti, kako kuhati krompir v loncu, natančneje, iz kakšnega materiala uporabiti posodo, da ne bi “ubili” okusa korenovke. Izkušeni kuharji pravijo, da za pripravo takšne priloge obstaja samo ena optimalna možnost – emajl.

Ne dvomite niti o tem, ali lahko krompir skuhate v emajlirani posodi, če imate v gospodinjstvu le takšno posodo. Brez skrbi ga vzemite, vendar pazite, da je razdalja od vode do pokrova približno 3 cm. To bo omogočilo, da se bo krompir pravilno skuhal, obdržal temperaturo in ne bo razpadel.

Ne pozabite tudi, ali morate krompir med kuhanjem pokriti – da, to morate vedno in obvezno storiti, saj bo s to tehnologijo hitreje zavrel in ohranil vse svoje koristne lastnosti. Pokrova ne odstranjujte pred koncem kuhanja – to bo neposredno vplivalo na okus priloge.

Kako skuhati krompir v žaklju

Krompir, kuhan v koži, je všeč mnogim Ukrajincem – imajo edinstveno

mehko teksturo, aromo in okus. Menijo, da znanost o tem, kako skuhati krompir v ovoju, ne zahteva posebnega znanja, vendar to ne drži. Da bi gomolji ostali nepoškodovani, ne bi razpokali in ne bi bili preveč škrobnati, je treba upoštevati osnovna pravila.

Prvič, na začetku je bolje izbrati sorto, v kateri ni škroba, sicer ga boste med večerjo zagotovo občutili. Drugič, korenasto zelenjavo lahko pred kuhanjem prebodete z vilicami – tako boste dobili zagotovilo, da krompir ne bo razpadel.

Upoštevajte, ali lahko krompir kuhate v aluminijasti posodi – kuharji menijo, da za razliko od pravil o kuhanju krompirja za pire krompir ni prepovedi za posode iz tega materiala. Edina niansa se lahko pojavi pri stanju same posode – če korenasto zelenjavo pred kuhanjem slabo operete in ne odstranite temeljito umazanije, bodo vse te usedline nato ostale na notranjih stenah posode in seveda prišle pod kožo krompirja. Če boste torej krompir kuhali v žaklju, ga obvezno operite s krtačo.

Preberite si tudi: “V primeru, da je krompir v krompirju, ki ga je treba prekuhati, treba uporabiti krompir:

Še ena skrivnost se skriva v vodi – tekočine je treba naliti toliko, da krompir prekrije za približno dva prsta. Mimogrede, na podlagi iste logike morate izbrati pravi lonec – krompir v njem ne sme plavati. Korenovke je bolje položiti tesno, vendar tako, da niso bile natlačene. Ko so vsi ti koraki opravljeni, je treba krompir položiti na kuhalnik, vodo pa zavreti. In šele ko zavre, zmanjšajte temperaturo na minimum in lonec pokrijte s pokrovko. Prav to zaporedje dejanj vam bo zagotovilo popolno jed.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc