Med je lahko res dobra alternativa sladkorju, vendar se morate v nekaterih primerih te zamenjave vzdržati.
Ali lahko namesto sladkorja uporabite med – nasveti / depositphotos.com
V želji, da bi shujšali ali se na poti k pravilni prehrani odpovedali sladkorju, se pojavi vprašanje, s čim ga nadomestiti. Prva alternativa, ki jo bo večina izmed nas omenila, je med.
Prej smo vam povedali, ali lahko jeste star med, danes pa bomo govorili o tem, ali lahko med uporabljate namesto sladkorja.
Na ukrajinskem trgu lahko najdete skoraj vsak med, saj je čebelarstvo v naši državi precej razvito. Med najbolj priljubljenimi so ajdov, akacijev in lipov med. precej pogosto poskušajo te vrste medu nadomestiti sladkor. Da, ali je med namesto sladkorja res koristen?
Kaj je slabše od medu ali sladkorja?
Strokovnjaki za prehrano potrjujejo, da je med zdrava alternativa sladkorju, vendar obstajajo nianse. Hujšanje z uporabo medu namesto sladkorja verjetno ne bo uspešno. Dejstvo je, da tako med kot sladkor vsebujeta hitre ogljikove hidrate, zato se njuna kalorična vrednost bistveno ne razlikuje.
Mimogrede, včasih lahko realizatorji prežvečeni sladkor izdajajo za med. Bodite previdni in ta izdelek skrbneje izbirajte.
Med v čaju ali pecivu – je varen?
Med pogosto dodajamo v pecivo namesto sladkorja ali med namesto sladkorja v čaj. In za mnoge ljudi je to postalo norma. Vendar pa je mogoče sladkor v vsakem primeru nadomestiti z medom? Vredno je razumeti sestavo medu.
Naravni med vsebuje encime. Ti izvirajo iz cvetnih nektarjev in sline čebel. Zaradi teh encimov se med tako dolgo skladišči, saj preprečujejo razmnoževanje bakterij in glivic. Encimi v medu živijo le, če je shranjen v hladnem prostoru brez neposredne sončne svetlobe.
Med toplotno obdelavo se encimi v medu uničijo, namesto njih pa se pojavi nevaren rakotvorni dejavnik. Proces se začne že pri temperaturi +35 °C. Zato je za telo varno uživati med, ki ni bil termično obdelan.