Moje vam bo povedal, kaj storiti z bananinim olupkom in kje uporabiti tudi pokvarjen sadež.
Nepričakovani triki z bananami / Ilustracija REUTERS
Do banan je težko biti ravnodušen, saj je tega sadja na policah trgovin vedno veliko. Vendar pa vsi ne vedo, da banan ne moremo le uživati, temveč jih lahko uporabimo tudi v druge namene.
Prej smo vam povedali, kako pravilno shranjevati jabolka, danes pa si bomo ogledali nekaj nepričakovanih lifehackov, kako lahko uporabite banano.
Presenečeni boste, a banana se pogosto uporablja ne le v kulinariki, temveč tudi pri negi kože, vrtnarjenju in celo čiščenju. Nekatere izmed letehakov z banano so tako nepričakovane, da bodo presenetile vsakogar.
Kaj lahko iz banane v 5 minutah naredite za kožo – učinkovita maska
Zrela banana pozitivno vpliva na kožo in bo dala prednost celo dragim kremam. Banano pretlačite in jo nanesite na obraz. Masko z banano pustite delovati 10-15 minut in jo nato sperite s hladno vodo. Vaša koža bo postala navlažena in sijoča.
Kako je bananin olupek koristen za rastline – vrtnarski lifehack
Včasih banane zelo hitro prezrejo in mehkega sadeža ne pojemo vedno. Večina nas običajno razmišlja o tem, kaj bi naredili s prezrelimi bananami. Vendar jih lahko uporabimo tudi na druge načine, na primer za pomoč pri zorenju drugega sadja in zelenjave.
Dejstvo je, da prezrele banane sproščajo plin etilen. Ta pospešuje zorenje sadja in zelenjave. Če imate doma nezrel avokado, paradižnik ali jabolko, postavite zraven prezrelo banano. To bo pospešilo proces zorenja.
Banana rešuje rastline – recepti za hranjenje
Sobne rastline obožujejo banane, zlasti njihove olupke. Mnogi med nami se niti ne zavedajo, kako koristni so bananini olupki za rastline. Dejansko vsebujejo veliko kalija, ki je bistvenega pomena za zdravo rast številnih sobnih rastlin. Poleg tega lahko olupki listom dodajo sijaj.
Sobne rastline lahko z bananinimi olupki gnojite na dva načina:
- olupke posušite, zdrobite v mešalniku in jih dodajte kot suho gnojilo pri sajenju;
- zmečkajte svež bananin olupek in vodo ter ga uporabite kot tekoče gnojilo med sajenjem kot suho gnojilo.
Prvo vrsto gnojila lahko varno kombinirate z drugo.
Katere rastline lahko gnojimo z bananinimi olupki – možnosti
Pomanjkanje kalija pogosto povzroči uničenje rastline, zato je gnojenje z bananinimi olupki lahko dobra preventiva. Morda boste presenečeni, vendar je odgovor na vprašanje, katere rastline lahko gnojimo z bananami, preprost – bananini olupki so primerni za skoraj vse rastline.
Še posebej begonije in ciklame obožujejo gnojenje z bananami. Poleg tega je priporočljivo, da vijolice zalivate z bananinim poparkom. Za izboljšanje učinka lahko dodate malo zelenega čaja.
Poleg tega bananine olupke, prezrelo ali pokvarjeno sadje pogosto dodajamo med sajenjem vrtnic, paradižnika, praproti in drugih rastlin na vašo vrtno parcelo. Mimogrede, to je dober lafac za tiste, ki iščejo, kaj storiti s pokvarjenimi bananami. Zlahka jih spremenite v hranljivo gnojilo.
Bananine olupke lahko natrete tudi na okrasne rastline, zlasti tiste z velikimi listi, ki bledijo in se oprašujejo. Bananini olupki jim bodo povrnili sijaj.
Kako uporabiti banane pri peki – recept
Seveda se banana najpogosteje uporablja pri peki, čeprav je gostiteljice zaradi hitrega črnjenja ne marajo preveč. Temu se lahko izognemo, če si zapomnimo tole življenjsko rešitev. Banana bo vedno imela naravno barvo, če jo rahlo poškropimo z limoninim sokom. To bo povzročilo reakcijo, ki bo preprečila, da bi sadež počrnel.
V petih minutah lahko iz banane preprosto pripravite okusne palačinke za zajtrk. Potrebovali bomo:
- pšenično moko – 200 g;
- sredstvo za vzhajanje – 12 g;
- sladkor – 25 g;
- jajca – 2 kosa;
- mleko – 240 ml.
- maslo – 60 g;
- sol po okusu;
- banana – 2 kosa;
- limonin sok po okusu.
V skledi zmešajte sol, sladkor, jajca in mleko, nato pa postopoma vmešajte moko, ki ste jo prej zmešali s pecilnim praškom. V zadnji fazi v testo dodajte maslo.
Ločeno pretlačite banano in ji dodajte malo limoninega soka.
Na segreto ponev porazdelite testo, dodajte bananin nadev in ga prekrijte z majhno količino testa. Pečemo na obeh straneh in se posladkamo z marmelado, medom ali prelivom.