Preberite, kako razlikovati med ponarejenim in pravim kakavom v prahu, preden ga kupite.
Kakšen kakav velja za naravnega / foto depositphotos.com
V lokalnih trgovinah je poleg pravega kakava mogoče kupiti tudi ponaredek. Ponarejeni prah je veliko slabše kakovosti in pokvari okus jedi. Zato se pred kuhanjem kakava ali pripravo čokoladnega peciva seznanite z znaki ponaredka. Povedali smo vam, kako pred nakupom in po njem ločiti ponarejeni kakav od originalnega.
Kako prepoznati pravi kakav
Obstaja več načinov za prepoznavanje ponarejanja:
- Videz embalaže. Ponarejene izdelke lahko prepoznate, še preden jih kupite. Ponarejeni izdelki imajo drugačno embalažo – opozoriti vas morajo blede barve, zamegljene in neizrazite pisave ter odsotnost datuma uporabnosti. Takšni znaki so bolje vidni pri vizni primerjavi z originalno embalažo.
- Cena. Ne nasedajte zelo nizki ceni izdelka. Pravi kakav ne more biti dvakrat ali več cenejši od drugih blagovnih znamk.
- Barva prahu. Ponaredek je blede barve, prava sestavina pa je bogate barve.
- Struktura. Kakovostni kakav je homogen in brez grudic. Če ga drgnete med prsti, pusti masten madež.
- Kakovost živil. 100-odstotni način ugotavljanja ponarejanja je priprava pečenega izdelka ali pijače. Če pripravite pravi kakav, bo ta bogat in aromatičen, z grenkobo. Poleg tega originalni prah pušča usedlino, medtem ko se ponaredek popolnoma raztopi. Peka s pravim izdelkom bo sočna in temna, medtem ko bo s ponarejenim – zastarela in svetla.
Slaščičarska mojstrica Oksana Velianik je delila svoj trik, kako ločiti pravi kakav od ponarejenega.
Na svojem slaščičarskem blogu je posnela videoposnetek, v katerem je jasno pokazala razliko med pravim in ponarejenim kakavom blagovne znamke “Mriya”. Na levi strani je bil prikazan ponarejen kakav v prahu, na desni pa pravi kakav v prahu. Iz videoposnetka je razvidno, da se ponarejeni kakav razlikuje po obliki embalaže in je veliko svetlejše barve od pravega.
Kot poskus je slaščičarski mojster spekel dve torti z lažnim in pravim prahom. Recept in količina sestavin sta bila enaka. Torta z lažnim prahom je bila bledka, trda in nizka. Piškotek s pravim kakavom je bil puhast, visok in bogate čokoladne barve.