Topi se v ustih: kako dolgo kuhati govedino

Mehko govedino je zelo enostavno pripraviti doma, upoštevati morate le nekaj preprostih pravil.

Goveje meso je treba na koncu kuhanja posoiti / foto depositphotos.com

Številni lastniki in gospodinje ne želijo kuhati govedine, ker so prepričani, da se to meso izkaže za trdo. Ne zakoreninite v mislih takšnega mita, saj govedina ni le okusna, ampak tudi zelo koristna – je odličen vir beljakovin in esencialnih aminokislin.

Če želite, da se govedina izkaže za mehko in sočno, se med kuhanjem držite nekaj zelo preprostih pravil. Če pa si želite nekaj bolj mastnega, ugotovite, kako soliti mast v kozarcu na suho ali vročo.

Kaj storiti, da bo govedina med kuhanjem mehka – izbira mesa

Priporočamo, da kupite sveže meso svetlo rdeče barve. Če je govedina zelo temna, to lahko pomeni, da je bila žival stara. Svežino mesa je zelo enostavno ugotoviti – pritisnite nanj in če hitro dobi prejšnjo obliko, pomeni, da je izdelek svež.

Izbrali ste dobro meso – to je že polovica uspeha. Zdaj ga morate ustrezno pripraviti – oprati ga morate v hladni vodi, odrezati vse žile, odvečno maščobo in filme. Govejega mesa za kuhanje ni treba rezati na majhne koščke – če to storite, ne pričakujte, da boste dobili sočno meso. Govedino lahko kuhate v kosih, vendar morate poznati mero – bolje je, da ne kuhate več kot 2 kg mesa naenkrat.

Kaj storiti, da bo meso mehko – skrivnosti kuhanja

Vzemite velik lonec, da bo govedina med kuhanjem v celoti v vodi. Predvsem pa zavrite nesoljeno vodo in nato vanjo položite kos mesa. Zmanjšajte temperaturo na nizko, odstranite peno, lonec pokrijte s pokrovko in meso kuhajte, dokler se ne zmehča.

Solite juho približno 10 minut pred kuhanjem govejega mesa. Da bo juha še bolj aromatična – že na začetku v še hladno vodo dajte olupljeno in pri dnu prerezano čebulo ter korenje. Na koncu kuhanja lahko v juho damo sesekljan česen.

Preberi tudi: “V juhi je treba kuhati poljščino, ki jo je treba pripraviti, da se bo v celoti prelila:

Kako ugotovite, da je govedina pripravljena? To je zelo preprosto – z nožem prebodite kos mesa. Nož bo zlahka prodrl v pravilno kuhano govedino.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc