Povedali vam bomo, zakaj kvasno testo ne vzhaja in kako to popraviti.
Kako vzhajati kvasno testo – nasveti / depositphotos.com
Domače peke ni mogoče primerjati s pecivom iz trgovine – vedno je bolj okusna, kakovostna in hranljiva. Vendar pa se včasih pri delu z drožmi pojavi težava – ne vzhaja kvasno testo – kaj storiti v tem primeru, ve le malo ljudi.
Zakaj kvasno testo ne vzhaja – glavni vzroki
Če kvasno testo nenadoma ne vzhaja in se bojite, da se sanjska peka ne bo izšla, se velja prepričati, da ste vse naredili pravilno. Obstajajo pravila, ki jih ne smete prekršiti, sicer boste namesto puhaste žemljice dobili ploščato palačinko.
Pomembno je, da pazite na rok uporabe tega izdelka in upoštevate pogoje njegovega skladiščenja. Ne pozabite, da lahko odprt zavojček suhega kvasa hranite pri temperaturi od +3 do +5 °C do 7 dni, živ kvas pa do 12 dni in ne več kot 24 ur na toplem. Če ste uporabili kvas s pretečenim rokom uporabe, gnetenje ne bo delovalo – vse boste morali izliti in vse narediti znova.
Da bo peka potekala točno tako, kot ste načrtovali, morate uporabiti samo pšenično moko – ta je za kvas primernejša od drugih. Najprej je treba moko pred dodajanjem kvasu shraniti v prostoru, da bo izdelek imel pravo temperaturo. Drugič, ne pozabite presejati moke, da bo testo zračno.
- Maslo
Pomembno je, da ga pred uporabo vzamete iz hladilnika – hladno maslo bo “stisnilo” testo in ne bo vzhajalo. Če je v receptu zahtevano, da se izdelek stopi, ga po tem postopku obvezno ohladite.
Le malo gospodinj ve, da če pretiravate s sladkorjem, opara ne bo vzhajala. Optimalno razmerje je 5 % sladkorja na celotno maso testa. Preveč sladkega izdelka bo preprečilo, da bi opara vzhajala.
Pomembno je, da to sestavino dodamo čisto na koncu – v nasprotju s sladkorjem sol nevtralizira delovanje kvasa, zato če prekršimo pravilo in testo solimo sredi postopka, bo verjetno “padlo”.
Koristen nasvet: ne pozabite, da je vzhajanje (obdobje, ko je testo toplo in “počiva”) zelo pomembno – če ni dovolj dolgo, ne boste videli puhastega opara, zato je pomembno, da si vzamete čas in pustite testo pravilno vzhajati.
Kako vzhajati kvasno testo po hladilniku – navodila
Če ste prepričani, da ste upoštevali vsa priporočila, a testo še vedno ne vzhaja, ga lahko poskusite oživiti. Izkušene gospodinje so z vami delile svoje nasvete o tem, kako dvigniti kvašeno testo v pečici.
Potrebujete segrejte pečico na 40-50 stopinj Celzija in vanjo postavite skledo z opahom. V najnižji del postavite pladenj z vodo in zaprite vrata. Tako boste v pečici ustvarili učinek kopeli in testo bo hitro naraslo.
Preberi tudi: “V pečici za peko kruha je treba pripraviti pekač, ki je namenjen peki:
Preverite druga možnost, kako vzhajati testo z drožmi brez uporabe pečice:
- v lonec nalijte vrelo vodo;
- pokrijte z brisačo;
- nanj položite posodo s testom;
- zavijte z brisačo.
Ta vodna kopel bo pomagala uravnavati raven vlage, kar bo pozitivno vplivalo na kvasovke – začele se bodo aktivirati in testo bo naraslo. Posodo z oparo lahko tudi samo zavijete z brisačo in jo postavite na kuhalnik poleg vklopljenega gorilnika, vendar boste v tem primeru morali počakati nekoliko dlje, vendar boste vseeno dosegli želeni učinek.