Vsaka gostiteljica ne ve, s čim lahko nadomesti sojino omako v marinadah ali pri pripravi drugih jedi.
Kako nadomestiti sojino omako / depositphotos.com
Niti vsi kuharji ne vedo, iz česa je pravzaprav narejena sojina omaka. Prava sojina omaka je narejena iz soje, pšenice, soli in vode. Sam izdelek je narejen s fermentacijo sojinih zrn pod vplivom določene glive.
Sojina omaka se pogosto uporablja za različne namene – ne le za pripravo sušija. Moje vam bo povedal, kako nadomestiti sojino omako za meso, če je nimate v hladilniku.
Prej smo govorili o tem, kako z različnimi recepti pripraviti domačo majonezo.
Kaj lahko nadomestimo s sojino omako – alternativni izdelki
Naravni azijski preliv ni hiter za pripravo – traja več mesecev, da izdelek dobi popoln okus in konsistenco. Zaradi tega delovno intenzivnega postopka je priprava preliva doma izziv. Najboljši nadomestki za sojino omako so podobno fermentirani prelivi:
- Tamari – Je enaka omaka kot sojina omaka, le da je brez pšenice in manj slana. Uporablja se lahko za suši, rezance in zelenjavo.
- Worcestershire omaka… izdelek s sardoni, melaso in tamarindom. Ima bolj oster vonj in manj okoren okus, zato je Worcesterska omaka odlična, če še niste ugotovili, s čim nadomestiti sojino omako za krilca.
- Ribja omaka – slana, bistra tekočina z zgoščenim okusom in močno specifično aromo. Idealna za juhe ali meso.
- Ostrigarjeva omaka – je tradicionalni izdelek kitajske kuhinje, ki nima močnega okusa, zato je bolj vsestranska kot sojina omaka. Najbolje jo je dodajati jedem s piščancem ali morskimi sadeži.
Če vam nenadoma nobena od predlaganih možnosti ne ustreza ali se vam ne ljubi v azijsko trgovino, sojino omako preprosto zamenjajte s kuhinjsko soljo. Ta bo odlično nadomestila manjkajočo sestavino, za še intenzivnejši okus pa dodajte ščepec sladkorja.
Kako doma nadomestiti sojino omako – recept za preliv
Kot smo že povedali, je doma težko pripraviti pravo sojino omako. Toda Moje je našel recept, s katerim boste lahko ustvarili preliv, ki bo po okusu podoben “tistemu zelo” azijskemu prelivu.
Potrebovali boste:
- mesno juho – 240 ml;
- jabolčni kis – 2 žlički;
- balzamični kis – 2 žlici;
- sladkor – 0,5 žličke;
- mleti beli poper, mleti ingver, suhi česen, sol – ščepec.
Vse navedene sestavine je treba združiti v eni posodi. Nato jih med mešanjem zavrite. Na srednji temperaturi kuhajte 15-20 minut, dokler se tekočina v posodi ne zmanjša za polovico. Končni dotik – odstranite s kuhalnika, popolnoma ohladite in uporabite za jedi.