Teh 5 olj ne smete uporabljati za cvrtje: zakaj?

Ugotovimo, s katerim oljem lahko cvremo, ne da bi škodovali svojemu zdravju, ter kateri izdelek je lahko nevaren in zakaj.

S kakšnim oljem je bolje cvreti / kolaž Moje, foto depositphotos.com

Večina gospodinj kuha s sončničnim oljem – je najbolj dostopno in vsi so ga navajeni. Žal pa lahko včasih ta izdelek predstavlja nevarnost za zdravje – tako kot številne druge rastlinske in živalske maščobe. Povedali vam bomo, na kaj morate biti pozorni pri njihovi izbiri in s katerim oljem je najbolje cvreti.

S katerim oljem ne smete cvreti in zakaj

Pred uporabo izdelka za kuhanje morate biti pozorni na dva takšna kazalnika:

  • Dimna točka – to je zgornja temperaturna meja, pri kateri se pojavi dim in nastanejo rakotvorne snovi, ki so nevarne za zdravje in kvarijo okus hrane;
  • oksidativna stabilnost – kako izdelek ohrani svoje parametre kakovosti, ko je izpostavljen visokim temperaturam in v stiku z zrakom.

To pomeni, da ima vsaka maščoba – tako rastlinska kot živalska – določeno temperaturno mejo, pri kateri se izdelek lahko varno uporablja. Zato lahko nekatere maščobe cvremo, druge pa lahko uporabljamo le surove.

Pri kuhanju so vse maščobe izpostavljene tem temperaturam:

  • 120-160 °C pri cvrtju;
  • pri cvrtju – 160-180 °C;
  • pri peki – 180 °C.

Več kot je maščobnih kislin in manj nečistoč v izdelku, višja je njegova točka dimljenja.

Tukaj so statistični podatki o najbolj priljubljenih oljih:

  • sončnično olje – 107 °C;
  • rafinirano sončnično olje – 227 °C;
  • 178 °C za koruzno olje;
  • za rafinirano koruzo – 232 °C;
  • ekstra deviško oljčno olje (najprej hladno stisnjeno) – 160 °C;
  • za deviško oljčno olje – 210 °C;
  • za rafinirano oljčno olje – 200-243 °C;
  • sezamovo olje – 107 °C;
  • laneno seme – 107 °C;
  • bučno seme – 107 °C;
  • 107 °C za oljno ogrščico;
  • 235 °C za palmovo olje;
  • 177 °C za kokosovo olje;
  • rafinirani kokos – 204 °C.

Pri živalskih maščobah so podatki naslednji:

  • za maslo – 150-177 °C;
  • za margarino – 182 °C;
  • za svinjsko mast in svinjsko mast – 190 °C;
  • za gosjo in govejo mast – 215 °C.

Na podlagi tega in ob upoštevanju drugega merila je mogoče določiti, Katero olje je dobro za cvrtjeto:

  • rafinirano sončnično olje;
  • oljčno olje ;
  • kokos;
  • kremasta;
  • svinjska mast (ali mast), gosja mast, goveja mast.

Bolje je, da se na njej ne cvremo:

  • nerafinirano sončnično olje;
  • repično olje;
  • sezam;
  • buče;
  • laneno seme.

Ne smemo pozabiti, da je vsa hladno stiskana rastlinska olja najbolje uživati surova – le tako so koristna.

Prej smo vam povedali, česa ne smete shranjevati v hladilniku na vratih.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc