Tako hranijo zelišča najboljši kuharski mojstri: kako podaljšati življenjsko dobo šopkom kopra in peteršilja

Mnogi ljudje mislijo, da je dovolj, če zelenje damo v kozarec vode.

Kako shranjevati peteršilj v hladilniku / foto depositphotos.com

Dišeče, hrustljavo, svetlo, sočno, okusno – prav takšno zelenje povzroči apetit in okrasi vsako jed. Koper in peteršilj rasteta na skoraj vsakem zelenjavnem vrtu, zlahka ju je mogoče kupiti tudi v skoraj vsaki trgovini z živili. Vendar pa vsi ne vedo, kako shranjevati zeleno, da se ne pokvari.

Prej vam je Moje povedal, kako nadomestiti škrob v jedeh, zdaj vam ponujamo, da se naučite, kako zeleno shranjevati v hladilniku v posodi, da bo čim dlje ostala sveža.

Kako shranjevati zelenje v posodi

Veliko ljudi meni, da je shranjevanje zelenja v kozarcu najboljša možnost. Če pa želite vedeti, kako ohraniti zelenje sveže, ne da bi ga zamrznili – muha enodnevnica je zelo preprosta, ne boste potrebovali kozarca, temveč veliko plastično posodo s pokrovom.

Upoštevati je treba, da mora imeti posoda zaskočke, da se bo čim tesneje zaprla. Najprej morate oprati vsa zelišča, ki jih boste shranjevali v hladilniku.

Natančno preglejte vse liste in stebla, na njih ne sme biti ostankov umazanije ali peska. Ko ste koper ali peteršilj temeljito oprali, zelenje razdelite v šopke, ki jih povežite z navadno vrvico. Vse porumenele liste in ostanke korenin je treba odrezati ali odtrgati.

Nato šopke previdno položite v posodo. Pomembno si je zapomniti, da zelenje v posodi ne sme biti stisnjeno. Snopov ni treba “tamponirati” in jih na silo stiskati. Ko je zelenje postavljeno, ga prelijte s čisto hladno vodo, da so pokriti vsi listi in da je nad šopki.

Nato posodo pokrijte s pokrovom in jo postavite v hladilnik. Nato počakajte 2-3 ure, saj bo v tem času zelenje imelo čas, da vpije vodo. Nato vso tekočino popolnoma odcedite. Shranjevanje zelenja v steklenem kozarcu pomeni, da bosta koper ali peteršilj vedno v vodi, muhasti nasvet, kako ohraniti zelenje v posodi, pa je ravno obraten.

Preberi tudi: “V primeru, da je zelenjava v zelenjavi, je treba vzeti v zakup tudi zelenjavo:

Šopke vzemite iz posode in nežno stresite odvečne kapljice. Posodo obrišite do suhega, nato vanjo vrnite zelenje in jo zaprite s pokrovom. Sedaj lahko posodo postavite v hladilnik, takšno shranjevanje vam bo omogočilo, da zeleni “podaljšate življenje” za več dni. Od časa do časa je vredno pregledati svežnje in odrezati porumenele liste. Prav tako ne pozabite odcejati vode, ki se bo v njej redno pojavljala.

Kako shraniti sesekljana zelišča v hladilniku

Sesekljana zelišča se hitro izsušijo. Če se torej odločite, da boste sesekljan koper ali peteršilj nekaj časa hranili, poskusite takoj pomisliti na jed, v katero ga boste dodali. V hladilniku lahko sesekljana zelišča za kratek čas shranite v posodi s pokrovom. Najbolje pa je, da sesekljane liste zložite v vrečke in jih pošljete v zamrzovalnik, tako boste zelenje zagotovo ohranili.

Kako ohraniti zelišča sveža brez hladilnika

Če morate aromatično zelenje ohraniti sveže brez hladilnika, vam lahko pomagajo polietilenske vrečke. Šopke poškropite z vodo in v vrečko položite koper ali peteršilj. Nato vrečko zavežite, vendar iz nje ne “iztisnite” zraka. Poleg tega v vrečko naredite nekaj luknjic, da bo zelenjava dihala in ostala dlje časa sveža.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc