Ta trik bo “rešil” tudi neuspešno mineštro: dodajte sodo bikarbono v tem razmerju.

Povedali vam bomo, zakaj izkušene gospodinje dodajajo sodo bikarbono v mlince in zakaj bi to morali storiti tudi vi.

Zakaj dodati sodo bikarbono v mleto meso – lifehack / depositphotos.com

Vedno si želimo, da bi bili kotleti sočni, mehki in nežni, vendar tega ni vedno mogoče doseči – zelo veliko je odvisno od mesa. Vendar lahko tudi najbolj neuspešno mlince popravite z eno samo sestavino – zapišite, kako narediti puhaste kotlete s sodo.

Zakaj je treba dodati sodo bikarbono v mleto meso – natančen odgovor

Izkušeni kuharji pravijo, da se tudi njim včasih zgodi, da dobijo suhe kotlete, kljub različnim “mehčalcem” – kruh, mleko, ovseni kosmiči. Obstaja le en izdelek, ki lahko navadne kotlete spremeni v umetniško delo, in to je soda bikarbona.

Dejstvo je, da takšna sestavina zadrži vlago v mletem mesu in “deluje” kot sredstvo za vzhajanje, zato kotleti ne bodo le mehki, ampak med cvrtjem tudi ne bodo razpadli. Še bolje je, če boste kotlete pripravili s sodo bikarbono in škrobom – tako ne boste naredili napake. Zapomnite si idealno razmerje – za 0,5 kg mletega mesa potrebujete 0,5 žličke sode bikarbone.

Recept za kotlete s sodo bikarbono

Soda je primerna za mleto meso za lula kebab, za kotlete, za mesne kroglice – za vse jedi iz mletega mesa. Ponujamo vam preverjen recept za domače kotlete:

  • Svinjina – 500 g
  • Beli kruh – 60 g
  • Čebula – 45 g
  • Piščančje jajce – 1 kos.
  • Česen – 1 strok
  • Soda – 0,5 žličke.
  • Drobtine v prahu – 50 g
  • Rastlinsko olje za cvrtje – 45 g
  • Sol, črni poper – po okusu

Mleto meso dajte v globoko skledo, dodajte čebulo, česen in zmehčan kruh ter ga zmečkajte skozi mlinček za meso. Premešamo, dodamo sodo bikarbono, sol in poper. Vmešajte kokošje jajce in še enkrat premešajte. Mlince stepite in jih pustite 15-20 minut, da se prepojijo s kisikom. Vsako mesno ploščico povaljamo v drobtinah. Na ponvi, namazani z rastlinskim oljem, cvremo kotlete po 7 minut na vsaki strani. Nato jih zložimo skupaj, pokrijemo s pokrovko in dušimo 15 minut.

Preberi tudi:

POMEMBNO: Soda se ne sme uporabljati za nadev za piščanca ali purana – to meso je že precej mehko. Sestavina se bo najbolje obnesla pri svinjini, govedini ali različnih vrstah mesa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc