Povedali vam bomo, kako dolgo lahko odprto majonezo hranite v hladilniku in brez njega.
Pravila shranjevanja majoneze, ki bi jih morala poznati vsaka gospodinja / depositphotos.com
Majoneza je avtohtona francoska omaka, ki se je uveljavila v lokalni kuhinji. Brez težav jo lahko kupimo v trgovini, pri čemer izberemo ustrezen odstotek vsebnosti maščobe, ali pa jo naredimo z lastnimi rokami. Moje vam bo povedal, koliko majoneze je shranjene v vedru pri temperaturi minus ali plus.
Koliko zaprte majoneze je shranjene v hladilniku in brez njega
V skladu s standardom GOST lahko takšno omako shranjujemo v zaprti obliki. le pri temperaturi od 0 do 18 stopinj. V ta namen so primerne ohlajene komore (na primer hladilnik) ali prostori (shramba), kjer je dobro prezračevanje, ni vlage in vlage ter sončne svetlobe. Torej, shranjevanje majoneze brez hladilnika je sprejemljivo.če upoštevate pogoje, ki jih je opisal proizvajalec.
Kako dolgo lahko majonezo hranite brez hlajenja, je enostavno razumeti – preberite podatke na embalaži. Rok trajanja je odvisna od sestave, količine aditivov za živila in morebitnih konzervansov.
Upoštevajte, da je najprimernejše trajanje “življenja” zaprte majoneze 20-30 dni. Če vidite, da vam proizvajalec dovoljuje, da omako hranite tri mesece ali več, to pomeni, da je majonezi dodal ogromno “E-jev”, in takšen izdelek lahko imenujemo kemični reagent in ne užitni izdelek.
Kako dolgo lahko majonezo hranite po odprtju – zapomnite si to
Pomembno je razumeti, da se po prekinitvi celovitosti embalaže rok trajanja omake nekajkrat skrajša. Shranjevanje majoneze brez hladilnika je v tem primeru strogo prepovedano – začele se bodo tvoriti patogene bakterije in omaka se bo spremenila v strup. Zato je treba odprto embalažo hraniti le v hladilni komori pri temperaturi največ 7 stopinj in ne dlje kot 14 dni.
Zdravniki priporočajo, da majonezo iz odprte polietilenske embalaže prenesete v čist steklen kozarec s tesno privitim pokrovčkom. Ta zvijača je potrebna, da se prepreči dostop kisika in podaljša rok uporabnosti izdelka.
POMEMBNO: Ko odprete paket majoneze, nikoli ne ližite prerezanega roba, sicer se bo v notranjosti paketa pojavilo na milijone škodljivih mikroorganizmov neposredno na majonezi.
Kako dolgo lahko hranimo domačo majonezo brez jajc in z jajci?
Smiselno je, da se bo izdelek, ki ste ga naredili sami, hitreje pokvaril, če so v njegovi sestavi rumenjaki. Majonezo z jajci lahko hranite do štiri dni.vendar jo je bolje uporabiti takoj. Idealno mesto je v hladilniku, kjer se temperatura giblje med 4 in 7 stopinjami Celzija.
Majoneza brez jajc zdrži dlje – 5-6 dnivendar pod enakimi pogoji kot izdelek z rumenjaki. Če želite rok trajanja podaljšati za nekaj dni, omaki dodajte 1-2 čajni žlički gorčice.
Preberi tudi:
Nekatere gospodinje menijo, da bodo ekstremno nizke temperature majonezi, tako kot vsem drugim izdelkom, zagotovile večno življenje, zato se aktivno posvetujejo s prijatelji, ali je mogoče hraniti majonezo v zamrzovalniku. Zdravniki in proizvajalci omak dajejo negativen odgovor – pri tako močnem “minusu” in trgovini in doma se bo izdelek ločil in postal neuporaben.