Soda ali sredstvo za vzhajanje – kaj je boljše za testo? Moje vam bo pomagal razumeti osnove peke.
Soda ali sredstvo za vzhajanje – kaj je boljše / foto depositphotos.com
Soda in sredstvo za vzhajanje za testo imata enak namen – naredita testo zračno, ga med peko dvigneta in naredita strukturo lažjo. Vendar te sestavine niso vedno medsebojno zamenljive.
Za ljubitelje peke bo koristno vedeti, kdaj je treba v testo dodati sredstvo za vzhajanje in kdaj sodo bikarbono. Potem se ne boste soočali z neprijetnimi presenečenji pri peki in težavami s testom.
V kakšno testo dodati sodo bikarbono
Delovanje sode bikarbone temelji na preprosti kemijski reakciji. Alkalija v sodi bikarboni reagira s kislimi sestavinami in sprosti zračne mehurčke. Testo postane zračno in med peko hitro naraste.
Da bi soda bikarbona pravilno delovala, mora zato testo vsebovati kisle sestavine: limonin sok, kefir, fermentirano mleko, jagodni sok, kislo smetano itd. Zelo zračne in lahke se s sodo izkažejo palačinke na kislem mleku ali palačinke. Pri postnih knedljih pa soda za peko ni potrebna.
Ali je treba sodo bikarbono pogasiti s kisom?
Mnoge gospodinje od svojih mater in babic vedo, da je treba sodo bikarbono zaradi kemične reakcije pogasiti s kisom. Vendar to ni nujno. Če boste sodo bikarbono pogasili še v žlici, se zračni mehurčki ne bodo sprostili v testo, ampak bodo v žlici preprosto počili. Namesto da gasite sodo bikarbono, jo preprosto vmešajte v testo skupaj s kislimi sestavinami.
Kdaj dodati sredstvo za vzhajanje v testo
Kvasilo je sestavljeno iz moke, sode bikarbone in kisle sestavine, s katero soda bikarbona reagira. Kvasilo dodamo testu, kadar kisle sestavine ne uporabljamo. Z njim pripravimo dobre piškote in kekse. Morda ne bo delovalo v primeru, da je bilo dolgo časa shranjeno odprto in je vanj prišla vlaga. Zato je bolje, da sestavino kupite v majhnih vrečkah.
Kvasilo reagira takoj po dodajanju tekočih sestavin. Zato je priporočljivo, da izdelke s kvašenim sredstvom takoj pošljete v pečico, preden se reakcija konča.