Tukaj si preberite, kako posušiti rumene slive v električnem sušilniku in kako pripraviti druge sorte.
Kako sušiti slive v pečici – nasveti / kolaž Moje, foto: depositphotos.com
Avgusta in v začetku septembra je pomembno, da imamo čas za vse potrebne priprave na zimo, da bomo v hladnem obdobju uživali v okusnih slaščicah. Takšne dobrote lahko pripravite tudi iz sadja, če ga je na vaši parceli v izobilju. Moje vam bo povedal, ali je mogoče sušiti slive z jamo in kako to pravilno storiti.
Kako sušiti slive v električni pečici – navodila korak za korakom
Ta metoda vam omogoča, da iz pridelanega pridelka dobite okusne kandirane slive ali druge sladke dobrote. Pred začetkom postopka se prepričajte, da imate:
- slive;
- 1 liter vode;
- 15 gramov sode bikarbone;
- Odstranjevalec;
- nož;
- pladenj za peko;
- ponev;
- pergamentni papir;
- cedilo.
V loncu zavrite vodo, dodajte sodo bikarbono in vanjo za 30 sekund potopite oprane slive. Sadeže poberite z zajemalko, sperite pod tekočo vodo in pustite, da se posušijo na brisači. Nato slive prerežite na pol, odstranite koščico in s prerezano stranjo navzgor položite na pekač, obložen s pergamentnim papirjem.
Ne zmoti, pri kateri temperaturi sušiti slive in kako dolgo – 3-4 ure pri 50 °C, nato pa 4-5 ur pri 80 °C, dokler niso pripravljene. Na koncu preverite sušenje – sadje mora biti mehko, elastično, vendar ne sme dajati soka. Takšne slive je najbolje shranjevati v papirnatih vrečkah ali kartonskih škatlah.
Kako posušiti slivo s koščico v električnem sušilniku – lifehack
Za sušenje sliv v električnem sušilniku si priskrbite enake sestavine, kot so bile navedene v prejšnjem receptu. Nato poberite slive, zavrzite vse plodove z razpokami in znaki gnilobe, preostale operite in odstranite peclje.
POMEMBNO: če ne veste, kako doma posušiti rumene slive, lahko mirno uporabite ta recept – primeren je za vse sorte.
V vodo vlijte sodo bikarbono, zavrite, zmanjšajte temperaturo na minimum in sadje po delih za 10-15 sekund spustite v rahlo vrelo vodo. Slive vzemite ven, sperite pod hladno vodo in naravno osušite.
Vse gospodinje ne vedo, ali je mogoče sušiti slive s semenom – da, če je sadež majhen. Velikih primerkov se je bolje znebiti.
Velike slive prerežite na pol in jih brez semen položite na rešetko sušilnika, majhne lahko pustite tako, kot so. Sadje sušite pri 50 stopinjah 3,5 ure, nato pa sušilnik pustite, da se popolnoma ohladi. Slive dajte nazaj v sušilnik za 4-6 ur, vendar povečajte temperaturo na 60 stopinj. Če sadje tudi po tem ni pripravljeno, preidite na tretjo stopnjo – 4-6 ur pri 70 stopinjah. Ko so domače suhe slive pripravljene, jih prelijte v stekleni kozarec in shranite v kuhinjski omari.