Olivier je v številnih družinah nepogrešljiva jed na novoletni mizi. Če ste ljubitelj Olivierja, imate priložnost, da solato naredite še bolj okusno.
Olivier je solata, s katero lahko in morate eksperimentirati / foto depositphotos.com
Olivier je novoletna solata, ki jo mnogi povezujejo s praznikom. Dovolj preprosta, a hkrati okusna in nasitna jed je bila mnogim všeč in je dolga leta vstopala na praznični jedilnik naših mam in babic. Toda, kot zagotavljajo kuharski mojstri, je Olivier solata, s katero lahko in morate eksperimentirati.
Preberite si tudi: Olivijina solata se je prijela na mizo v času, ko je bila na voljo za pripravo:
Ali je mogoče nadomestiti kumare v Olivier
Da, lahko. Če pripravljate Olivier in poskušate ugotoviti, kaj bi dodali solati namesto kumar, ki jih nimate pri roki, lahko uporabite katere koli vložene gobe. Kuharski mojstri svetujejo, da izberete gobe s čvrsto strukturo. Na primer gobice ne bodo delovale, saj so precej mehke. Toda opiata ali bele gobe bodo v solati videti odlično. Seveda bodo gobe spremenile okus solate in ta ne bo takšna, kot ste je vajeni pri Olivierju, vendar bo okusna.
gastronom fotografija
Ali je mogoče nadomestiti krompir v Olivierjevem
Če želite shujšati in ne veste, kaj bi Olivierju dodali namesto krompirja – varno uporabite topinambur. Je manj kaloričen in ni tako nevaren za vašo postavo.
Prav tako lahko zmanjšate količino krompirja v solati ali pa ga sploh ne uporabite. Olivier brez krompirja ne bo tako nasiten kot klasična različica, vendar ne bo nič manj okusen.
Nekateri kuharji namesto krompirja svetujejo uporabo zelene ali kuhanega riža. Če pa ste še vedno zagovornik klasike – del krompirja preprosto zamenjajte z mesnim nadevom. Okus solate bo ostal enak, kalorij pa bo bistveno manj.
Ali je mogoče jajca nadomestiti v jedi Olivier
Če želite pripraviti pusto različico Olivierja in ne veste, kaj bi dodali namesto jajc, lahko uporabite slane gobe. Seveda bodo gobe solati dale nov okus, vendar bo jed s tem le pridobila. Kuharski mojstri priporočajo uporabo vloženih gob za pusto različico solate Olivier.
Ali lahko Olivier pripravite brez klobase?
Seveda lahko. Če pripravljate Olivier in ne veste, kaj bi dodali namesto klobase, lahko uporabite piščančje prsi, šunko ali meso iz piščančjih krakov. Prekajena piščančja stegna so kot nalašč za Olivier. Solati bodo dala okus in vonj po prekajenem, jed pa bo zasijala v novih barvah.
Solati Olivier lahko dodate tudi telečje, svinjsko, puranje in celo zajčje meso. Upoštevajte, da lahko za Olivier uporabite tako kuhano kot pečeno meso. V vsaki različici bo zelo obilen in okusen.
Če ste zagovornik klasične različice in ste se po številnih poskusih odločili, da se vrnete k bolj znanemu receptu – kupite dobro klobaso. Če ne veste, kakšno klobaso lahko uporabite za Olivierja – vzemite kakovostno drago klobaso brez dodane maščobe. Klobase Doktorskaja, Školnaja, Molochnaja in vse druge klobase v naravnem črevesu bodo kot nalašč za Olivierja.
foto depositphotos.com
Kaj dodati Olivierju namesto graha
Če pripravljate Olivier in ne veste, kaj bi dodali namesto graha, lahko uporabite katerikoli fižol. Kuharji priporočajo uporabo kuhanega fižola. Če boste uporabili že pripravljen fižol v pločevinki, upoštevajte, da mora biti brez paradižnikove mezge.
Namesto graha lahko uporabite tudi konzervirano koruzo ali kapre. Vendar upoštevajte, da se ti izdelki po okusu zelo razlikujejo od konzerviranega graha, ki smo ga vajeni, zato bodo spremenili okus solate. Zaradi koruze bo jed sladka, zaradi kaper pa rahlo slana.