Vroč in aromatičen čaj je nedvomno značilnost zime. Nič vas ne ogreje tako kot zeliščni in jagodni čaji. Vendar pa morate poznati nekaj odtenkov, da takšne čaje pravilno pripravite.
Lončene, porcelanaste ali glinene posode so primerne za kuhanje čaja / Foto depositphotos.com
Vroč čaj z okusom je najboljši začetek vsakega dne. Čaj tonizira, pomaga telesu pri prebujanju in je v nasprotju s kavo v zmernih količinah popolnoma varen za ljudi, ki trpijo za visokim krvnim tlakom.
Vendar pa je tudi za tako na videz preprosto pijačo, kot je čaj, potrebno poznavanje nekaterih pomembnih odtenkov.
V čem je najbolje kuhati čaj
Če ne veste, v čem je najbolje kuhati čaj, uporabite čajnik. Za kuhanje čaja so primerne posode iz gline, porcelana ali glinene posode. Čaja ne smete takoj skuhati v skodelici, še bolj pa ne smete uporabljati kovinskih pripomočkov. Takšen napitek vas bo v mrzlem vremenu zagotovo ogrel, vendar boste takšno pijačo težko imenovali pravi čaj.
Če govorimo o tem, v čem je bolje kuhati zeliščni čaj, potem je za takšen napitek najbolje uporabiti prozoren čajnik. Poleg tega, da steklo nima nečistoč in ne bo vplivalo na okus napitka, boste zaradi prozornosti lahko videli celoten postopek odpiranja šopka zelišč, ki so del čaja. In glede na to, da je čaj najprej obred in šele nato pijača, je možnost, da vidite postopek kuhanja, enako pomembna kot sam okus.
foto depositphotos.com
Kako okusiti in pravilno skuhati čaj
Osnovno pravilo pri pripravi čaja je vroč čajnik. Preden skuhate čaj, ga obvezno sperite z vrelo vodo.
Druga pomembna točka je temperatura vode. Zeleni čaji se najbolje kuhajo z vodo, ki ne presega 90 °C. Črni čaji potrebujejo vodo, ogreto na 100 °C, beli čaji pa se odlično kuhajo z vodo, ogreto na 80 °C.
Če želite pripraviti pravi čaj, nikoli ne uporabljajte že prekuhane vode.
Čas namakanja črnega, zelenega in sadnega čaja je različen in je odvisen predvsem od sestave čaja in vaših okusov.
Zeliščni čaji se lužijo od 10 do 30 sekund, črni od 3 do 4 minute, sadni pa približno 5 minut. Vendar je to precej poljubno, saj ima vsaka vrsta čaja svoj optimalni čas luženja.
Kako pripraviti čaj doma
Če ne veste, kako pripraviti čaj doma – začnite z najpreprostejšim: odločite se za sestavo. Za čaj lahko uporabite posušeno ali svežo meto, melaso, posušen lipov cvet, šipek, posušene ali zamrznjene maline in češnje, posušene ali sveže agrume, ingver, cimet in med.
Kombinacija zelišč za čaj je povsem individna in odvisna le od vašega okusa. Pri izbiri sestave čaja morate upoštevati okus, ki ga daje določena sestavina. Ingver se na primer ne kombinira preveč dobro s češnjami, je pa odličen za čaje s cimetom in medom. Meta se ne bo dobro ujemala s kamilico, vendar vas bo v kombinaciji z limono in suhimi malinami presenetila s svojim edinstvenim okusom.
Za čaj je najbolje uporabiti sestavine, ki bodo vašemu telesu pomagale pri prebujanju. Spodbudna zelišča za čaj so baldrijan, meta, milina, kamilica, kopriva, rman, šentjanževka, materina dušica.
foto depositphotos.com
Kako skuhati okusen čaj s sadjem
Za sadni ali jagodni čaj lahko uporabite sveže, suho ali zamrznjeno sadje in jagodičevje. Idealni so posušeni, saj bo takšen napitek bolj aromatičen. Če nimate suhega sadja in jagodičja, vzemite sveže in jih za 10-15 minut postavite v zamrzovalnik. Takšen napitek bo veliko bolj aromatičen kot napitek iz svežih sestavin.
Idealen čas kuhanja čaja iz sadja ali jagodičja je 5-8 minut. Količina jagodičevja, ki jo boste uporabili za kuhanje, je odvisna od tega, kakšno koncentracijo čaja želite in kakšne so vaše osebne želje po okusu. Povprečno razmerje: 10 gramov jagodičja ali sadja na 500 ml vode.
Upoštevajte, da niti sadnega niti jagodnega čaja ni mogoče ponovno skuhati. Za razliko od zeliščnih čajev lahko te napitke skuhate samo enkrat.
Če napitka še niste pili in vam ni všeč, ko se ohladi, čaja ne segrevajte, bolje je, da skuhate svežega. Sadnih in jagodnih čajev ni priporočljivo segrevati, saj se bo njihov okus pokvaril.