Sira ni mogoče tako shranjevati v hladilniku: dragocen nasvet za gostiteljice

Če je sir pravilno shranjen, bo ostal svež veliko dlje.

Kako pravilno shraniti sir v hladilnik / foto depositphotos.com

Topljen, s plesnijo, nizozemski, parmezan, bri, rokfor, čedar … Vse to je sir, eden najbolj priljubljenih izdelkov na trgu. Obstaja veliko vrst sira, ki se razlikujejo po recepturi in okusih. Imajo pa nekaj skupnega – stroga pravila skladiščenja, ki se jih mnogi ne zavedajo. Moje vam bo povedal, kako pravilno shranjevati sir v hladilniku.

Kje je bolje shranjevati sir v hladilniku

V nasprotju s splošnim prepričanjem je napačen pristop, če sir prinesete iz trgovine in ga preprosto položite na katero koli razpoložljivo polico. Še posebej, če ga potisnete bližje k steni, da bi ga “shranili dlje”. Če to storite, lahko sir zamrzne, kar uniči njegov okus in teksturo.

Najboljši prostor za shranjevanje izdelka je v predelu za shranjevanje zelenjave, kjer se vzdržujeta optimalna temperatura in vlažnost.

Kako shranjevati sir v hladilniku

Zdaj, ko smo odgovorili na vprašanje “kje”, ugotovimo, v čem lahko shranjujemo sir v hladilniku. Veliko ljudi je prepričanih, da je to vseeno, in ga pustijo v tovarniški embalaži, živilski foliji ali – še huje – v celofanski vrečki.

Obstaja več razlogov, zakaj sira v hladilniku ne morete shranjevati na zgoraj navedene načine. Če ga zavijete v “plastiko”, se bo preprosto “zadušil” in izgubil svoj okus. Poleg tega se lahko izdelek prekrije z neprijetnim belim namazom. Poleg tega se lahko v vrečki pojavi vlaga, zaradi česar se bo pojavila plesen – ne plemenita, vendar nevarna.

Povedali vam bomo, kako trdi sir dolgo časa hraniti v hladilniku:

  • Izdelek zavijte v pergamentni ali voščeni papir;
  • zavit izdelek položite v vrečko z zadrgo;
  • vrečko dajte v plastično ali stekleno posodo, ki je hermetično zaprta (!).

Mlečni izdelek lahko tudi rahlo natrete z oljčnim ali rastlinskim oljem. Tako boste preprečili, da bi se izdelek strdil in da bi se na njem pojavila plesen. Presenečeni boste, kako dolgo bo sir zdržal v hladilniku, če boste ravnali pravilno.

Velja omeniti, da je rok trajanja tega izdelka odvisen od njegove sorte. V povprečju je od nekaj dni do 2-3 tednov. Najdlje “živijo” trde sorte.

Hladilnik ni edini način za shranjevanje sira pri sobni temperaturi

Če ne v hladilniku, kje potem? Kuharji pravijo, da lahko izdelek tudi zamrznete, vendar to storite le pri trdih vrstah.

Toda ali ga lahko hranite pri sobni temperaturi? Odgovor je pritrdilen, vendar obstaja nekaj odtenkov. Prvič, hranite ga v suhem in temnem prostoru. Drugič, porabite ga v 2 do 7 dneh.

Ne pozabite, da je najbolj optimalna temperatura za shranjevanje sira je med 2 in 7 °C.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc