Sama popolnost: kako pripraviti pravo piščančjo juho

Kakšnega piščanca vzeti, koliko vode dodati in kako dolgo kuhati, da dobite uporabno in okusno juho – preberite v članku Moje.

Piščančja juha – skrivnosti popolne juhe / foto depositphotos.com

Krožnik dišeče in bogate juhe s hrenovkami takoj dvigne razpoloženje. To sicer ni znanstveno dokazano, je pa dejstvo, ki ga je preveril čas. Poleg tega je piščančja juha zdrava. Pripraviti jo ni težko: najprej morate vzeti ustreznega piščanca. Kaj storiti z njim – preberite v gradivu Moje.

Pred tem smo vam povedali, kako skuhati bistro juho iz piščanca: nasveti in skrivnosti.

Piščančja juha – kaj kuhati z njo

Za piščančjo juho potrebujete piščanca, vodo, zelenjavo, začimbe in dišavnice. Po želji lahko juhi dodate rezance ali vermikel.

Najbolj okusna juha je seveda pripravljena iz domačega piščanca. Če nimate domačega piščanca, vzemite kupljenega v trgovini, ki je namenjen juhi. Jušni piščanec je kokoš nesnica, ki ni stara, videti je vitkejša od brojlerjev. Kuhanje jušnega piščanca traja dlje, vendar je iz njega pripravljena najbolj aromatična juha, meso pa se ne skuha in ne razpade kot pri piščancu brojlerju.

Nasvet: Če pripravljate juho iz brojlerja, jo kuhajte največ eno uro.

Za klasično juho vzemite celega piščanca, lahko pa vzamete tudi dele, jušni nastavek ali celo piščančje noge. Enih samih prsi raje ne vzemite – meso se lahko izkaže za trdo, juha pa bo brez vrenja.

Juha se pripravlja v razmerju 1 piščanec – 3 litri juhe. Če upoštevamo, da se juha kuha dlje časa in da lahko voda zavre, moramo na začetku vzeti približno 5 litrov vode.

Nasvet: med kuhanjem ne dolivajte vode, saj juha ne bo tako bogata. Če je vodo vendarle treba dodati, dodajte vrelo vodo.

Klasično v juho damo korenje in čebulo, ki ju lahko prepražimo na majhni količini olja. Za okus lahko juhi dodamo gobe ali posušene bele gobe.

  • Začimbe in dišavnice

Poleg soli in mletega popra juhi dodamo lovorjev list in grahe začimbnega korena. Dodamo lahko tudi timijan, rožmarin, steblo zelene, steblo peteršilja.

Kako skuhati piščančjo juho – klasični recept

  • Piščanec – 1 kos.
  • Voda – 3 litri
  • Čebula – 1 kos.
  • Korenje – 1 kos.
  • Sol – ščepec
  • Mleti črni poper – 1 ščepec

Piščanca dajte v ponev in ga napolnite z vodo – voda mora piščanca popolnoma pokriti. Solimo in kuhamo na nizki temperaturi 1,5 ure.

Nasvet: da bi juha ostala čista, med kuhanjem odstranite peno.

Dodajte korenje, narezano na več kosov, čebulo – celo ali prerezano na pol, in poper. Kuhaj še 1,5 ure. Iz juhe odstranite vse sestavine in juho precedite skozi mrežasto krpo. Piščanca in zelenjavo lahko uporabite v drugih jedeh.

Nasvet: Pripravljeno juho lahko v hladilniku hranite 3-4 dni ali pa jo prelijte v vrečke z zadrgo in shranite v zamrzovalniku za štirinajst dni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc