Puffy jabolčni fritters: 3 win-win recepti in koristni nasveti

Takšno sladico lahko pripravite z mlekom, kefirjem ali navadno vodo.

Napihnjeni jabolčni ocvrtki: 3 zmagovalni recepti in koristni nasveti / foto depositphotos.com

Jabolčni ocvrtki – dostojen nadomestek za charlotte in obilen zajtrk. To poslastico bo lahko spekel vsakdo. Kako pripraviti jabolčne ocvrtke – pove Moje.

Jabolčni ocvrtki na kefirju

  • 2 jajci
  • 250 ml kefirja (2,5 % vsebnost maščob)
  • moka 160 g
  • sladkor 100 g ali manj (po okusu)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 3 jabolka
  • sončnično olje za cvrtje

Zmešajte suhe sestavine (moko, pecilni prašek, sol, sladkor). Nato vmešajte jajca in vlijte kefir. Mešajte z metlico, vendar ne stepajte. Testo mora po konsistenci spominjati na gosto kislo smetano. Upoštevajte, da ne sme biti grudic.

Opranim jabolkom odstranimo kožo, jih naribamo in dodamo testu.

Jabolčne ocvrtke na sončničnem olju na vsaki strani cvrite približno minuto.

Jabolčni ocvrtki z mlekom

  • 1 jajce
  • 200 ml mleka
  • moka 200 g
  • sladkor 1 žlička ali več (po okusu)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 1-2 jabolka
  • sončnično olje za cvrtje

V globoki skledi zmešajte mleko, jajca, sladkor in sol. Nato dodajte moko in pecilni prašek. Mešajte do gladkega. Oprana in olupljena jabolka narežite na majhne kocke ali jih naribajte in jih dodajte testu. V segreti ponvi s sončničnim oljem ocvrite jabolčne krhlje, dokler ne porumenijo.

Puhasti jabolčni ocvrtki: 3 zmagovalni recepti in koristni nasveti / foto depositphotos.comNapihnjeni jabolčni ocvrtki: 3 zmagovalni recepti in koristni nasveti / foto depositphotos.com

Jabolčni ocvrtki na vodi – vitek recept

  • 250 ml vode
  • moka 200-250 g
  • sladkor 3 žlice ali manj (po okusu)
  • 1 žlička kvasa
  • ščepec soli
  • sončnično olje za cvrtje

Če doma nimate mlečnih izdelkov (ali če se postite), lahko jabolčne štruklje pripravite brez mleka in kefirja – na vodi.

To storite tako, da toplo vodo zmešate s sladkorjem, dodate kvas in nekaj žlic moke. Oparo pustite vzhajati na toplem mestu. Medtem olupite in naribajte jabolka.

Ko testenine vzhajajo, dodajte preostalo moko in jabolka. Pri dodajanju moke pazite na konsistenco testa – biti mora gosto, a tekoče.

Ocvrtke ocvrite na rastlinskem olju, dokler se ne skuhajo.

Dodatna opomba: nasveti za pripravo jabolčnih ocvrtkov

Se sprašujete, kako pripraviti jabolčne ocvrtke, da sladica ne bo tako nezdrava in kalorična? Poskusite jih speči. V tej obliki so jabolčni ocvrtki odlični za otroke. Za to lahko zamesite testo po enem od zgornjih receptov. Vendar pa jabolka namesto nastrgajte, jih narežite na srednje velike kocke in neposredno v testo dodajte žlico sončničnega olja. Pekač obložite s papirjem za peko in nanj položite testo. Jabolčne štruklje pecite v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler niso pečeni (približno 15 minut). V tem primeru ocvirkov ni treba obrniti.

Če ste priboljšek še vedno kuhali v olju, po peki ocvrtke položite na prtiček ali papirnato brisačo. Tako se boste znebili odvečnega olja.

Napihnjeni jabolčni ocvrtki: 3 zmagovalni recepti in koristni nasveti / foto depositphotos.comNapihnjeni jabolčni ocvrtki: 3 zmagovalni recepti in koristni nasveti / foto depositphotos.com

Skrivnost, kako speči enakomerne ocvrtke, pa se skriva v načinu, kako morate na ponev nanesti testo. Vlijte po eno žlico in pazite, da se porcije testa ne prilepijo na ponev – takrat dobite enakomerne posamezne okrogle ocvrtke.

Če želite pripraviti jabolčne ocvrtke in ne sadnih kolačkov, med gnetenjem testa ne stepajte močno in ne mešajte po nepotrebnem, ko zajemate testo za cvrtje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc