Pri kakšni temperaturi in kako dolgo peči torto: priročnik za gospodinje

Zamuditi popoln trenutek, ko je najbolje vzeti torto iz pečice, je strah vsakič, ko pripravljate to jed.

Kdaj vzeti pito iz pečice – na kaj se osredotočiti / foto depositphotos.com

Nihče si ne bi želel preživeti te sramote in dati na mizo surove ali v premog spremenjene pite. Toda tudi stati več ur ob pečici in varovati jed – nikakor ne pride v poštev.

Moje vam svetuje, kdaj morate pito vzeti iz pečice, da bo prišla ven “ravno prav”.

Konkretna temperatura in čas peke se lahko razlikujeta glede na recept, ki ga uporabljate. Pri tem je vključenih veliko dejavnikov – teža izdelka, vrsta peciva … Obstajajo pa splošne smernice, ki jih lahko upoštevate.

Kako dolgo peči pito v pečici – pravila za različne vrste peciva

Peko pite lahko poenostavite tako, da upoštevate ključna pravila za peko različnih vrst testa, ki so navedena v nadaljevanju.

Kako dolgo pečemo pito iz kvašenega testa:

  • veliki izdelki (0,5-1 kg) iz navadnega kvašenega testa brez kvasa se pečejo od 20 minut do ene ure pri temperaturi 200-240 °C;
  • veliki izdelki (0,8-1 kg) iz navadnega kvasnega testa brez kvasa – od 40 minut do ene ure pri temperaturi 180-220 °C.

Kako dolgo se v pečici peče pita iz listnatega testa:

  • velike izdelke (08,-1 kg) iz listnatega testa pecite 20-25 minut pri 230-250 °C;
  • veliki izdelki (do 1,2 kg) iz listnatega testa brez kvasa se pečejo pol ure do ene ure pri 230-230 °C.

Če vaš recept ni vseboval priporočil za temperaturo in čas peke, si te podatke zapišite, ko spečete svojo mojstrovino. Verjemite mi, zagotovo vam bodo prišli prav, ko jo boste ponovno pripravljali.

Kako dolgo peči mesno pito - to je treba vedeti / foto depositphotos.comKako dolgo peči mesno pito – treba je vedeti / foto depositphotos.com

Koliko časa je treba peči pito z mesom, ribami ali zeljem – zapomnite si to

Koliko časa boste pekli pito z ribo ali mesno pito, je odvisno od oblike, v kateri ste dodali izdelek. Če so bili kosi rib ali mletega mesa predhodno toplotno obdelani, boste morali počakati le, da se testo speče – tu se lahko osredotočite na videz pite. Če je meso ali riba v nadevu surova, je to druga zgodba.

Za surova ribja pita čas peke je običajno 30 do 40 minut pri temperaturi med 190 °C in 200 °C. Riba mora biti pečena, dokler je ni mogoče zlahka prebosti z vilicami.

Odgovor na vprašanje, kako dolgo peči zelje, podobno – običajno traja kuhanje te zelenjavne jedi pri 190 °C približno 40 minut.

Za pita iz surovega mesa (govejega, piščančjega ali svinjskega mesa) se običajno peče od 45 minut do ene ure pri temperaturi med 175 °C in 190 °C. Pri nadevu iz mletega mesa je lahko čas peke nekoliko krajši, približno 30 do 45 minut. Barva mesa kaže, da je meso pripravljeno. Biti mora motno, belo ali rjavo/sivkasto (pri rdečem mesu). Mimogrede, če razmišljate o pripravi mesne pite – recept za jed na kefirju (preizkušen in z vsemi podrobnostmi!) najdete na naši spletni strani.

Kako speči pito v električni pečici – pravila za izbiro načina

Recepti običajno vsebujejo priporočila glede temperature in časa peke pite – peka v električni pečici se ne razlikuje od peke v plinski pečici. Da bi v električni pečici, tako kot v plinski, spekli pito, jo je treba najprej segreti na določeno temperaturo, nato pa izbrati način pečenja. Težko je ugotoviti, kateri način je treba uporabiti za peko pite v električni pečici.

Izbira načina za peko pite v tej vrsti pečice je majhna. Večina električnih pečic ponuja standardne načine, kot sta “peka” ali “običajna peka”. Ti načini bi se morali dobro obnesli. Če ima vaša pečica konvekcijski način, ga uporabite – pita se bo spekla bolj enakomerno.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc