Obstaja metoda preverjanja pristnosti masla, ki je skoraj brez težav izvedljiva.
Načini za hitro preverjanje kakovosti priljubljenega izdelka / kolaž Moje s fotografijami pixabay.com
Če želite uživati pravo naravno maslo, ni dovolj, da samo pozorno preberete etiketo ali se ravnate po ceni – niti podatki na embalaži niti cena ne morejo zagotoviti, da gre za pravi naravni izdelek in ne za namaz ali margarino.
Da bi se prepričali, da gre res za izdelek, ki vsebuje samo mlečne maščobe, ga lahko preizkusite z več metodami.
Kako doma preveriti kakovost masla
Eden najlažjih načinov je, da v kozarec nalijete toplo vodo (približno 40 stopinj) in vanj vržete majhen košček izdelka. Če je izdelek res naraven, se bo preprosto raztopil in voda bo postala podobna razredčenemu mleku.
Možna je tudi druga različica dogodkov – izdelek se bo težko raztopil, na površini vode pa se bodo pojavile mastne lise. Če je izid testa natanko takšen – potem se soočate s ponaredkom. Tako je ugotavljanje kakovosti masla zelo preprosto. Zahvaljujoč tej metodi lahko jasno vidite nemlečne maščobe, ki jih morda vsebuje izdelek.
Obstaja še nekaj drugih metod za ugotavljanje primesi – uporaba ponve in joda ter izpostavljenost mrazu.
Kako doma določiti kakovost masla – še dve metodi
Najosnovnejši način preverjanja izdelka je, da ga vsaj za eno uro postavite v zamrzovalnik. Naravno maslo lahko po zamrznitvi narežemo na rezine, medtem ko bo nenaravno maslo začelo drobiti.
Če želite biti nekoliko bolj domišljeni, boste potrebovali ponev, jod in pipeto. Tukaj si oglejte, kako testirati izdelek s to metodo:
- Segrejte ponev in v njej stopite nekaj masla;
- Na predmet s pipeto kanite nekaj kapljic joda.
Če se naravni izdelek v ponvi stopi, se ne bo nič spremenilo – jod bo enake barve kot prej in bo le postopoma zbledel.
Druga sitija bo nastala, če maslo ni naravno – barva joda bo postala sivo-rjava.
Moje je že pisal, kako preveriti, ali je klobasa naravna ali ne. Za preverjanje boste potrebovali zlasti vodo in jod.