Pravilno kuhanje kaše: ugotovimo, katerih žit pred kuhanjem ne splaknemo in zakaj

Tudi neizkušeni kuharji vedo, da je treba žita pred kuhanjem oprati. Toda ali je ta nasvet univerzalen?

Katerih žit pred kuhanjem ne operemo in zakaj / foto depositphotos.com

Številne gospodinje vedo, da je treba riž in ajdo pred kuhanjem oprati. Izpiranje pomaga izboljšati ne le strukturo, temveč tudi okus krušnih žit. Prav tako pomaga zagotoviti, da se kaša na koncu ne zlepi skupaj (za kar so krivi ostanki in usedline moke na zrnih).

Le da ta način predelave ni primeren za vsa žita. Obstajajo številna žita, ki jih pred kuhanjem ne operemo, ker to ni smiselno: zdrob, ovseni kosmiči, kuskus, parjeni riž in bulgur. Nekatera od njih so že prestala dovolj stopenj predelave, druga zlahka absorbirajo vlago in izpiranje bo pokvarilo njihov okus. Ugotovimo, katerih drugih žit pred kuhanjem ne operemo vedno in zakaj.

Prej smo govorili o tem, kaj lahko hitro in enostavno pripravimo iz včerajšnje zdrobove kaše.

Ali je treba koruzni zdrob pred kuhanjem kaše oprati – nianse

Mnenja o tem, ali je treba koruzni zdrob pred kuhanjem kaše oprati, se razlikujejo. Nekateri recepti to svetujejo, medtem ko drugi močno priporočajo, da pred kuhanjem kašo ročno poberemo in se tako znebimo plev in različnih nečistoč. Pri tem se lahko zanesete na videz izdelka – če je kaša “plevelna”, je to vidno s prostim očesom. V tem primeru ga je bolje sprati. Nekaj je nesporno – takšnih kašic ne smete namakati.

Koruzno kašo skuhajte na mleku, vodi (lahko ju tudi zmešate). Razmerje sestavin je odvisno od želene gostote kaše – če za 1 skodelico drobljenca vzamete 2-3 skodelice tekočine, bo kaša gosta, 4 – srednje gosta, več – tekoča. V loncu z debelim dnom na nizkem ognju kuhajte približno 40 minut. Začimbe (sladkor ali sol, poper, kurkuma in druge začimbe po vašem okusu) dodajte na začetku kuhanja.

Ali je treba ječmenov drobljenec oprati – priporočila

Vprašanje, ali je treba ječmenov drobljenec oprati, ni nič manj sporno kot vprašanje o koruznem drobljencu. Tudi tu je vse odvisno od kakovosti proizvoda. Ječmenovega drobljenca ni treba prati, če pa so vidne nezaželene nečistoče (kamenčki, luščine itd.), ga lahko ponovno operete. V ta namen je primerno tudi sito.

Kar ne povzroča polemik, so odgovori na vprašanja o tem, kako in koliko kuhati ječmenov drobljenec. Za 1 skodelico drobljenca običajno potrebujemo 2-3 skodelice tekočine (vode, mleka ali njihove mešanice) – odvisno od želene gostote in prisotnosti pokrova (brez njega boste potrebovali nekoliko več tekočine). Na začetku kuhanja dodamo sol ali sladkor in kuhamo – dokler se voda ne vpije in zgosti. Po želji lahko kuhani kaši, ko je še vroča, dodamo maslo.

Katerih žit pred kuhanjem ne operemo in zakaj / foto depositphotos.comKaterih žit pred kuhanjem ne operemo in zakaj / foto depositphotos.com

Ali je treba proso oprati – nasveti

Odgovor na vprašanje, ali je treba oprati proso – ni dvoma, saj ta kaša velja za najbolj “umazano”. Temeljito ga je treba oprati od ostankov in plev, dokler voda ne postane prozorna.

Tudi okus prosene kaše lahko izboljšamo s pomočjo ponve za cvrtje. V ta namen je vredno proso pred kuhanjem prepražiti. To pomaga odstraniti grenkobo, ki se pojavi, saj se to žito hitro zapeče, in daje oreščkov okus.

Če želite skuhati drobljivo proseno kašo, upoštevajte razmerje med drobljencem in tekočino 1 : 2. Za kuhanje je primerna voda, juha ali mleko. Proso zavrite in pustite, da se kuha na majhnem ognju. Običajno traja 20-30 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc