Pravilno cvrtje čebule: zakaj izkušene gospodinje dodajajo sodo bikarbono

S ščepcem sode bikarbone lahko vsakdo pripravi hrustljavo ocvrto čebulo, ki je okusna.

Zakaj dodati sodo bikarbono ocvrti čebuli, vam povemo spodaj / foto depositphotos.com

Čebula je eden od najbolj uporabljenih izdelkov v vsaki kuhinji. Dodajamo jo solatam, enolončnicam, mesu in seveda je nepogrešljiva pri pripravi juhe. Le redko katera pečenka gre brez čebule in tu se mnoge gospodinje sprašujejo – kako je ne zažgati. Gotovo se strinjate, da se je to verjetno zgodilo tudi vam: za 5 minut se obrnete nazaj, čebula pa se je že spremenila v majhne ognjiče.

Moje je že prej pisal, kako okusno vložiti čebulo. V tem članku boste izvedeli, kako ocvreti čebulo, da bo zlata in hrustljava.

Zakaj dodati sodo bikarbono ocvrti čebuli

Čebula je precej muhasta sestavina. Nekdo ne mara njenega okusa, nekdo je ne mara v določeni obliki – bodisi v solatah bodisi v enolončnicah. Hkrati se najpogostejše težave pri kuhanju čebule pojavijo pri njenem cvrtju. V želji, da bi čebulo ocvrli slastno in da bi bila hrustljava in zlata, številne gospodinje zamudijo trenutek, zaradi česar se čebula zažge. Vendar se temu lahko izognemo.

Izkušene gospodinje svetujejo, da v ponev s čebulo dodamo sodo bikarbono. Vprašali boste, kako bo to pripomoglo k temu, da bo čebula zlata? Metoda je nenavadna, vendar resnično deluje. Kaj soda bikarbona naredi s čebulo? Odgovor je preprost: poenostavila bo cvrtje čebule, ne bo dovolila, da se prilepi na ponev, pomagala bo ocvreti čebulo do zlate barve, hkrati pa bo ohranila strukturo zelenjave.

Kdaj in koliko sode bikarbone dodati

Če želite okusno ocvreti čebulo, ji ni treba takoj dodati sode bikarbone. Najprej jo prepražite na segretem olju, dokler ne postane zlata. Nato dodajte sodo bikarbono. Pri tem uporabite tretjino čajne žličke na 300 gramov surove čebule.

Upoštevajte, da soda ne bo preprečila okusnega cvrtja čebule, temveč jo bo naredila skoraj popolno. Kuharji ugotavljajo, da bo soda pospešila karamelizacijo čebule in izboljšala njen okus. Čebulo po tej metodi lahko ocvremo tako za juho kot za uporabo v nadevu, solatah in drugih jedeh.

Bonus: zakaj dodati sodo bikarbono pri cvrtju mesa

Soda je idealen pomočnik, če morate speči trdo meso. Pomagala bo zmehčati njegova vlakna, hkrati pa bo ohranila sočnost izdelka. Ta skrivnost je odlična za cvrtje govedine, ki je znana po svoji trdoti. Pred tem smo že govorili o tem, kako cvreti meso, da bo mehko in sočno.

Če morate speči trdo meso, ga natrite s sodo bikarbono in ga za 15-20 minut pustite v hladilniku. Ne pozabite, da meso pred kuhanjem sperete pod tekočo vodo. Če je meso zelo trdo, ga lahko v hladilniku pustite približno dve uri.

Mimogrede, gospodinje svetujejo, da pri kuhanju govejih ali svinjskih jeter dodate tudi ščepec sode bikarbone. Ta bo pripomogla k temu, da bodo bolj mehka in da se znebijo grenkobe.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc