Okusno, rdečkasto in sijoče pecivo bo prepričalo vsakogar. Če poznate nekaj skrivnosti, je ta učinek enostavno doseči.
Kako namazati pecivo za zlato skorjico: nasveti gostiteljic / foto depositphotos.com
Pecivo z gladko apetitno rumenkasto skorjico vedno pritegne pogled in povzroči željo po zaužitju. Že sama roka seže po dišeči piti. Vendar pa vsaki gospodinji tega učinka ne uspe doseči že prvič.
Moje je izvedel, kako namastiti pecivo, da bo zasijalo.
Kaj je boljše za mazanje pit – beljakovine ali rumenjak
Večina gostiteljic se bo strinjala, da je bolje, če pite pred peko premažete z jajcem. Nekdo preprosto razžvrklja celo jajce in ga nanese na testo. V tem primeru bomo dobili sijočo površino, vendar pecivo ne bo tako rumenkasto.
Obstaja skrivna jajčna razporeditev, ob poznavanju katere lahko sami določite, s čim namažete pite – z beljakom ali rumenjakom.
Če rumenjak ločite od beljaka, ga stepete in uporabite za testo, se bodo pite izkazale rumenkaste. Hkrati pa površina pit ne bo sijoča.
Če pa boste stepli samo beljakovine in nastalo peno pred peko nanesli na pite, bosta rezultat popoln sijaj in hrustljavost. V tem primeru velja biti previden pri količini beljakovin, da ne dobite “avtomobilskega laka” – goste skorje, ki jo bo težko ugrizniti.
Mimogrede, če stepenemu jajcu dodate malo stopljenega masla, testo ne bo le lepo, ampak tudi mehko in dišeče.
S čim namažemo testenine, če nimamo jajca – niste se zavedali.
Za mazanje pit pred peko ni treba uporabiti jajca. Obstaja nekaj izdelkov, ki vam bodo pomagali rešiti to težavo in poskrbeli tudi za lepo skorjico:
- rastlinsko olje ali maslo zmehča testo in mu daje neverjeten okus. Za začinitev lahko dodate začimbe po lastni izbiri;
- močan čaj naredi pecivo rdečkasto in lepo, saj je odlično barvilo. Mimogrede, sijaj peciva je v tem primeru odvisen od količine sladkorja v čaju;
- kisla smetana se lahko uporablja samostojno ali v mešanici s sladkorjem, maslom ali moko. Razmerja so lahko različna, vse je odvisno od tega, kako gosta naj bo glazura;
- mleko bo dalo rjavo skorjico, vendar ga je treba uporabiti toplega in ga uporabiti nekaj minut pred kuhanjem.
Vsaka od teh možnosti je dobra na svoj način, zato morate izbrati najboljšo glede na svoje želje.
Kako po peki namastiti pecivo – popolna skorja
Če vaše pecivo iz nekega razloga ni videti tako dobro, kot bi si želeli, to ni težava. Obstaja nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali popraviti nastalo sitijo.
Pite lahko na primer premažete s toplim mlekom. To bo zmehčalo skorjico, ki je pregosta in groba, poleg tega pa ji bo dalo sijaj. Tudi maslo vam bo pomagalo pri spopadanju s to težavo. Zaradi njega bodo pite okusnejše in bolj aromatične.
Če je treba pečenim izdelkom po peki dodati sijaj, lahko glazuro naredite na hitro. V vodi na primer stopite sladkor ali med in z dobljeno zmesjo premažite končni pekovski izdelek. Rezultat bo čudovita sijoča skorja, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega.
Pred tem je Moje povedal, kako pripraviti puhaste pite z jagodami.