Popolna kisla smetana: zakaj se izkaže za tekočo, kako zgostiti + preizkušen recept

Kaj storiti, če se kisla smetana ni izkazala za tekočo, in kako jo prvič pravilno zgostiti – se naučite v gradivu Moje.

Kako narediti kislo smetano za torto doma / depositphotos.com

Kisla smetana velja za eno najpreprostejših – mlečni izdelek stepemo s sladkorjem ali kondenziranim mlekom, nato pa z njo prelijemo skorje – kaj bi lahko bilo lažje. Vendar če in njene nianse – ko smetana ostane tekoča in se ne zgosti. V Moje-u smo izvedeli, kaj lahko uporabimo kot zgoščevalec za kislo smetano in kako že prvič pripraviti popolno smetano.

Prej smo govorili o tem, kako z lastnimi rokami narediti čudovito beljakovo kremo za torto.

Zakaj se je kisla smetana izkazala za tekočo – glavni razlogi

Prvič, pomembno se je zavedati, da je konsistenca smetane odvisna od vsebnosti maščobe in kakovosti kisle smetane.. Smetana lahko postane tekoča, če uporabimo nekakovostno kislo smetano, ki ima malo naravnih sestavin, a veliko različnih dodatkov. Pomembna je tudi vsebnost maščobe, saj bo smetana verjetno tekoča, če je ta nižja od 25 %.

Koristen Lifehack, kako lahko iz kisle smetane s 15 maščobami naredite smetano – Kislo smetano prenesite v gazo, naredite vrečko, jo za vogale obesite nad posodo in jo za 8-10 ur postavite v hladilnik. Upoštevajte, da morate v tem primeru uporabiti 2-3-krat več kisle smetane, kot je navedeno v receptu.

Preberi tudi: “Vmesna smetana je primerna za vse, ki želijo, da se jim vgradi:

Prvič, krema se morda ne bo zgostila, če ste namesto sladkorja v prahu uporabili pesek – bodo veliki kristali razredčili kremo. Zato sladkor zmeljite v mlinčku za kavo ali pa takoj kupite sladkor v prahu.

Tretjič, smetano in kislo smetano je treba hraniti v hladilniku – Če sta na sobni temperaturi, boste dobili tekočo smetano. Toda tudi če so sestavine na pravi temperaturi, ne stepajte preveč, sicer se bo kisla smetana ločila na maščobo in vodo. Takoj ko se smetana začne zgoščevati, izklopite mešalnik.

Kako zgostiti kislo smetano za torto – možnosti in metode

Kislo smetano lahko zgostite z različnimi izdelki: želatino, škrobom, moko, maslom, skuto ali smetano. Moje ponuja več preizkušenih metod:

  • krompirjev ali koruzni škrob – na 600 g smetane vlijemo 25 g škroba, stepemo z mešalnikom in za 30-60 minut postavimo v hladilnik;
  • dodatna pšenična moka – Presejte, dodajte 25 g moke na 600 g smetane, dodajajte po delih, stepajte smetano;
  • želatina – 15 g želatine razredčite v topli vodi (za 600 g smetane), ohladite, vlijte v smetano in stepite z mešalnikom;
  • maslo – za 600 g smetane vzemite 100 g masla, zmehčajte ga, po koščkih dodajte v posodo in stepite z mešalnikom;
  • skuta – V skledo dodajte 400 g skute (za 600 g smetane), pretresite skozi sito in premešajte.

Uporabite lahko tudi posebno sredstvo za zgoščevanje kisle smetane – je na voljo v trgovinah. Dva zavitka zgoščevalca bosta zadostovala za 500 g smetane. Dodajte ga v posodo s smetano, stepite z mešalnikom in za 20 minut postavite v hladilnik.

Kisla smetana za gosto torto – recept

  • 20% kisla smetana – 1 liter;
  • sladkor v prahu – 3-4 žlice;
  • vanilin – na konico noža.

Vzemite cedilo in ga postavite v globoko skledo. V skledo položite štirikrat prepognjeno gazo in čez gazo prelijte kislo smetano. Vogale gaze zavežite skupaj, da dobite vrečko. Čez noč postavite v hladilnik.

Kislo smetano odstranimo iz gaze v drugo skledo, premešamo, dodamo sladkor v prahu in vanilin. Z mešalnikom stepamo, dokler ne dobimo želene konsistence (približno 10 minut). Pripravljeno smetano namažite na tortne krofe.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Folklorna skupina Tine Rožanc